Volgens softwarebedrijf OpenAI is de nieuwe AI-bot GPT-4 niet alleen creatiever dan zijn voorgangers, maar is de door kunstmatige intelligentie aangestuurde vraagbaak ook stabieler.

CEO Sam Altman van OpenAI stelt dat de vernieuwde versie in staat is om de eindtoets voor rechtenstudenten in de VS en andere examens met een perfecte score af te sluiten.

GPT-4 is vooralsnog alleen beschikbaar voor abonnees van ChatGPT Plus, de betaalde variant van ChatGPT. Daarnaast hebben enkele ontwikkelaars die op de wachtlijst stonden, inmiddels toegang tot de API voor GPT-4. De gratis versie van ChatGPT draait op GPT-3.5, de meest recente voorganger van het softwareprogramma.

Maar er is ook een gratis manier om gebruik te maken van GPT-4. Zoekmachine Bing van Microsoft is uitgebreid met ChatGPT en werkt al wel met de vernieuwde software. Volgens Microsoft was die upgrade nodig, omdat GPT-4 geoptimaliseerd is voor zoekopdrachten.

Op deze vijf belangrijke punten is GPT-4 anders dan GPT-3.5

1. GPT-4 begrijpt afbeeldingen

GPT-4 is 'multimodal', dat wil zeggen dat de software overweg kan met meer vormen van input dan alleen tekst. GPT-4 kan bijvoorbeeld ook afbeeldingen interpreteren.

Gebruikers kunnen de chatbot vragen om afbeeldingen te omschrijven, maar de bot kan ze ook bekijken en begrijpen wat erop afgebeeld staat. OpenAI gaf hier eerder een voorbeeld van waarbij de chatbot omschrijft wat er grappig is aan een bepaalde reeks afbeeldingen.

Wel kan de software nog steeds enkel reageren in de vorm van tekst. Het model kan dus nog geen beelden genereren.

2. De chatbot zou nauwkeuriger zijn

Volgens OpenAI geeft GPT-4 preciezere antwoorden op de vragen van zijn gebruikers.

Daarmee bedoelt het bedrijf vooral dat de antwoorden vaker feitelijk correct zullen zijn. In een artikel op de eigen website beweert het bedrijf dat de waarschijnlijkheid dat systeem feitelijke antwoorden genereert "40 procent hoger is vergeleken met GPT-3.5". Ook zou GPT-4 "geavanceerdere redeneercapaciteiten" hebben dan zijn voorganger.

Maar dit alles betekent niet dat de chatbot immuun is voor 'hallucineren'. Dat is het fenomeen dat de bot antwoorden verzint die feitelijk onjuist zijn. OpenAI geeft dan ook toe dat GPT-4 nog niet perfect is. Altman zei dat het "nog steeds gebrekkig, nog steeds beperkt" is.

3. Gebruikers kunnen langere gesprekken voeren

GPT-4 kan ongeveer acht keer meer tekst verwerken en genereren dan zijn voorganger.

Dat betekent vooral dat de bot een groter geheugen heeft waarmee het langere gesprekken kan houden. Volgens OpenAI kan de nieuwste versie 25.000 woorden verwerken, terwijl de voorganger niet verder kwam dan 3.000 woorden.

4. Het is moeilijker om de regels te overtreden

GPT-4 is waarschijnlijk slecht nieuws voor de fans van ChatGPT's "kwaadaardige" alter ego's.

OpenAI zegt dat deze update waarschijnlijk het beste binnen de perken kan blijven. Het model zou meer dan ooit gestuurd kunnen worden en weigeren om buiten de richtlijnen te treden.

OpenAI zegt dat het "82 procent onwaarschijnlijker is dat antwoorden niet toegestane content bevatten". Daarmee wordt het lastiger voor gebruikers om ChatGPT te misleiden om ongepaste antwoorden te geven. Waarschijnlijk hebben de pogingen van gebruikers OpenAI geleerd waar ze op moeten letten bij het ontwikkelen van de nieuwere versie.

5. De chatbot is creatiever

Volgens de makers is dit de meest creatieve versie van GPT tot nu toe.

Het bedrijf zegt dat de veranderingen subtiel kunnen zijn in de meeste gesprekken, maar dat het vooral duidelijk wordt in complexere situaties. Daarnaast zou GPT-4 "veel genuanceerdere instructies kunnen verwerken dan GPT-3.5".

De chatbot zou in samenwerking met gebruikers in staat zijn om creatieve schrijfopdrachten te kunnen uitvoeren, zoals het schrijven en bewerken van scripts. De bot zou dit zelfs kunnen doen in de schrijfstijl van de gebruiker, als die de chatbot daarmee voedt.

LEES OOK: Maker van ChatGPT wil het genereren van AI-plaatjes drastisch wijzigen: het moet sneller en zuiniger