Leven op Mars? Dat is niets voor Sam Altman, de CEO van softwarebedrijf OpenAI, de maker van AI-bot ChatGPT.

OpenAI wordt gezien als de motor achter een hoop nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tijdens een lezing vorige week aan het University College London werd Altman gevraagd of artificial intelligence zou kunnen helpen om leven op Mars dragelijk te maken voor de mens. Daar ziet hij echter weinig in.

Een verblijf op Mars staat duidelijk niet de bucketlist van Altman: “Ik heb geen zin om op Mars te gaan wonen – het klinkt verschrikkelijk“.

“Als we eerst robots kunnen sturen en Mars een beetje kunnen opknappen, lijkt me dat veel beter. Maar ik vind de aarde echt prachtig”, benadrukte Altman.

Elon Musk ziet wel een toekomst voor de mens op Mars

Altman blijft dus het liefst lekker op onze eigen planeet, een schril contrast met CEO Elon Musk van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Die heeft juist gezegd dat hij tegen 2050 een miljoen mensen naar de rode planeet wil sturen en dat hij zou overwegen om naar Mars te gaan als hij ouder is.

"Ik denk dat er een niet-verwaarloosbare kans is om [tijdens de expeditie] te sterven, dus ik zie liever mijn kinderen opgroeien en grijp de kans als ik wat ouder ben", zei Musk vorig jaar tegenover de Financial Times. "Liever later dan nu, nu kleine X pas tweeënhalf is. Ik denk dat hij me zou missen."

Musk denkt ook na over de mogelijkheid om robots naar Mars te sturen. In 2021 zei hij dat Tesla's menselijke robot hopelijk in grote aantallen geproduceerd kan worden om dan in gevaarlijke omstandigheden op Mars te werken.

Tesla heeft alleen nog prototypes van zijn robot onthuld en het is nog niet duidelijk wanneer die op de markt komt. Musk was samen met Altman en anderen medeoprichter van softwarebedrijf OpenAI in 2015, maar stapte in 2018 op.

Musk zei later dat meningsverschillen met het team van OpenAI een factor waren bij zijn beslissing om te vertrekken. Hij is inmiddels een uitgesproken criticus van OpenAI.

LEES OOK: Waarom de raketten van het Starship-ruimtevaartuig voor reizen naar de maan en Mars niet wit, maar zilver en zwart zijn