• Microsoft voegt zijn zoekmachine Bing toe aan de reguliere versie van ChatGPT, de chatbot die wordt aangestuurd door artificial intelligence.
  • Hiermee is ook de reguliere versie van ChatGPT uitgerust met actuele informatie, waar de bot voorheen slechts over data tot september 2021 beschikte.
  • Met deze stap wil Microsoft onder meer concurrente Google aftroeven.
  • Lees ook: Het is niet zeker of generatieve AI blijft

Microsoft voegt zijn zoekmachine Bing toe aan chatbot ChatGPT, waarmee de chatbot die wordt aangestuurd door AI-software is uitgerust met actuele informatie. Eerder werkte ChatGPT met informatie tot en met september 2021.

Microsoft haalt hiermee verder de banden aan met OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, om de concurrentie van onder anderen Google af te troeven.

ChatGPT gebruikt artificial intelligence (AI) om logisch klinkende teksten te schrijven. In korte tijd baarde de software veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van door mensen geschreven teksten.

Microsoft is de grootste investeerder van OpenAI en een belangrijke partner van het bedrijf. Het concern heeft daardoor een voorsprong gekregen op zijn concurrenten zoals Google-moederbedrijf Alphabet in de race om AI in meer softwareproducten te gebruiken.

Lees ook: Hoe kan het dat Google zo achterloopt in de AI-race?

Bing maakt nu deel uit van de premium ChatGPT Plus-service, verklaarde Microsoft. Binnenkort zal de zoekmachine ook aan de reguliere versie van de chatbot worden toegevoegd om beter te kunnen concurreren met de zoekmachine van Google. Door Bing te gebruiken krijgen klanten tot op de minuut actuele informatie, terwijl ChatGPT tot nu toe alleen was uitgerust met informatie tot en met 20 september 2021.

OpenAI heeft Microsoft geholpen klanten aan te trekken voor zijn clouddiensten. Azure OpenAI heeft nu 4500 klanten, waaronder grote bedrijven als Volvo, Ikea, Mercedes-Benz en Shell. Aan het einde van het eerste kwartaal waren dat er nog 2500.

Artificial intelligence als 'co-piloot' van Microsoft-software

Topman Satya Nadella van Microsoft wil de softwareproducten van het concern uitrusten met AI-programma's die copiloten worden genoemd. Dat zijn assistenten die gebruikers helpen bij het uitvoeren van taken in Bing en Office, evenals in beveiligings- en financiële software.

Microsoft laat ook externe softwareontwikkelaars en bedrijven programma's schrijven die aansluiten bij zijn op OpenAI gebaseerde software voor kunstmatige intelligentie. Ongeveer vijftig softwaremakers ontwikkelen dit soort programma's voor de zakelijke AI-assistent van Microsoft. De software, genaamd Microsoft 365 Copilot, wordt getest bij honderden klanten.

Ook werkt Microsoft aan een nieuwe copiloot voor zijn besturingssysteem Windows 11, waarvan in juni een preview-versie komt. Deze Windows copilot is toegankelijk via een knop op de taakbalk van het computerscherm. De assistent helpt gebruikers bij het kopiëren en plakken van teksten, maar kan ook teksten herschrijven, samenvatten en uitleggen. Windows-gebruikers kunnen ook vragen stellen aan de assistent, net als in de Bing AI-chat.

Lees ook: Het is niet zeker of generatieve AI blijft