Microsoft zet groots in op kunstmatige intelligentie door de technologie te integreren in e-mails, presentaties en spreadsheets op de werkplek. Het is een onderdeel van de samenwerking met OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT.

De softwarereus bevestigde maandag over een periode van meerdere jaren 10 miljard dollar te investeren in OpenAI. In 2019 investeerde Microsoft al 1 miljard dollar in de startup.

De techgigant kondigde eerder aan meer mensen toegang te geven tot zijn Azure OpenAI Service. Deze dienst gebruikt de cloudtechnologie van Microsoft om bedrijven in staat te stellen AI-tools zoals ChatGPT te gebruiken.

Microsoft integreerde eerder al toepassingen van kunstmatige intelligentie van OpenAI in producten zoals Excel, PowerPoint en Bing, meldde de Washington Post.

Afgelopen weekend zei topman Satya Nadella van Microsoft bij een toespraak op het World Economic Forum in Davos dat Microsoft van plan is om AI-tools breder te integreren in al zijn producten.

"Elk product van Microsoft zal een aantal van dezelfde AI-mogelijkheden hebben om het product volledig te transformeren," zei Nadella.

Volgens Nadella moeten werknemers nieuwe AI-tools omarmen. "De beste manier om je erop voor te bereiden is om niet tegen deze technologie in te gaan, maar om te accepteren dat het je helpt in je werk en bedrijfsprocessen".

Nadella denkt dat de huidige generatie toepassingen van kunstmatige intelligentie de arbeidsproductiviteit kan verhogen, waardoor de economische groei en de lonen zullen stijgen. "We hebben iets nodig dat de productiviteitscurve echt verandert, zodat we echte economische groei kunnen hebben."

Terwijl Microsoft zwaarder gaat leunen op toepassingen van artificial intelligence voor zijn producten en diensten, worden ook teams die werken aan de integratie van ChatGPT getroffen door een grootscheepse ontslagronde. Het bedrijf is van plan om voor maart in totaal 10.000 werknemers te ontslaan.

LEES OOK: Topman van ‘plagiaat-bot’ ChatGPT tegen docenten: wen er maar aan dat het bestaat en pas je aan