• Energieleverancier Vattenfall verhoogt per 1 april al de variabele tarieven voor gas en stroom, terwijl dit normaal gesproken eens per halfjaar gebeurt in januari en juli.
  • Vattenfall zegt hiertoe genoodzaakt te zijn vanwege de sterke stijging van energieprijzen op de groothandelsmarkten.
  • Voor consumenten komen de prijsverhogingen iets minder hard aan dan voor zakelijke gebruikers, omdat de btw op stroom en gas per 1 april wordt verlaagd.
  • Lees ook: Huis verwarmen zonder aardgas met een pelletkachel of een biomassaketel: dit moet je weten 

De energiemarkt is en rep en roer door de enorme stijgingen van prijzen van stroom en gas. Daardoor gaan energieleveranciers ook anders om met variabele contracten.

Energieleverancier Vattenfall verhoogt in Nederland de variabele energietarieven per 1 april. Dat is eerder dan de gestelde termijn van 1 juli. Dat bevestigt Vattenfall na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens Vattenfall stijgen de inkoopprijzen zo snel dat ze die eerder moeten doorberekenen.

Normaal gesproken passen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar aan, op 1 januari en op 1 juli. Door de fors gestegen energieprijzen zijn gas en stroom de afgelopen weken, mede onder invloed van de Russische inval in Oekraïne, fors gestegen.

Daarom verhoogt Vattenfall eerder de tarieven. Energieprijzen stijgen al sinds vorig najaar, toen economieën wereldwijd zich begonnen te herstellen van de coronapandemie. Daardoor steeg de vraag naar gas en stroom snel.

Zakelijke klanten gaan er door de verhoging naar verwachting meer op achteruit dan consumenten. Dat komt omdat zij niet profiteren van de door het kabinet aangekondigde btw-verlaging op energie, zegt Vattenfall.

Per 1 juli wordt voor particulieren de btw op de variabele energietarieven verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Dit heeft een drukkend effect op de leveringsprijzen van stroom en gas. Daarnaast stelt het kabinet voor om ook de accijns op benzine en diesel tot het einde van het jaar te verlagen, dat moet 1 april al ingaan.

Een gemiddeld huishouden moet per saldo zo'n 11 euro per maand meer betalen, vanaf 1 april, zo heeft Vattenfall berekend. Voor stroom komt er bij een gemiddeld jaarverbruik van 2.250 kilowattuur (Kwh) maandelijks 3 euro bij, voor gas is dat bij een gemiddeld jaarverbruik van 1.200 m3 gas 8 euro per maand extra.

Zakelijke klanten betalen straks bij een gemiddeld jaarverbruik van stroom van 7.000 Kwh 7 euro per maand meer. Bij een gemiddeld gasverbruik per jaar van 2000 m3 komt er zo'n 14 euro per maand bij. Opgeteld is dat 21 euro per maand meer.

Vattenfall wil dat de overheid ook kijkt naar het aanpassen van de opslag duurzame energie (ODE) om ondernemers verlichting te bieden. De ODE is een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald.

Let op termijnbedrag bij variabel contract voor gas en stroom

Wie een variabel contract heeft moet ook opletten wat er gebeurt met het termijnbedrag van de energierekening. Dat is het maandelijkse bedrag dat je betaalt op basis van het geschatte verbruik over een periode van twaalf maanden. De aanpassing van het termijnbedrag hoeft niet gelijk te lopen met de aanpassing van de energietarieven. Hoe dit is geregeld hangt af van de energieleverancier.

Voor het termijnbedrag geldt dat er na twaalf maanden een verrekening plaatsvindt met de werkelijke kosten, waarbij je een bedrag terugkrijgt, of juist moet bijbetalen. Vervolgens gaat dan een nieuw termijnbedrag in voor twaalf maanden.

Energieleveranciers kunnen op verschillende manieren omgaan met het termijnbedrag bij een tariefswijziging:

  • Het termijnbedrag wordt meteen aangepast op het moment dat de nieuwe tarieven voor gas en stroom ingaan. Mogelijk kun je het termijnbedrag daarna nog zelf aanpassen.
  • Het termijnbedrag wordt niet meteen aangepast, omdat dit bijvoorbeeld geldt voor 12 maanden vanaf ingang van het contract. Mogelijk kun je het termijnbedrag wel op eigen initiatief aanpassen.
  • In veel gevallen kun je het termijnbedrag zelf aanpassen, ongeacht of het termijnbedrag automatisch wordt aangepast op het nieuwe energietarief.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij de eindafrekening, dan is het wellicht goed om uit te zoeken wanneer het termijnbedrag wordt gewijzigd als het energietarief voor stroom en gas is aangepast. 

Lees hier meer: Je energietarief is gestegen, maar geldt dat ook voor je termijnbedrag? Voorkom een torenhoge eindafrekening door de hoge gasprijs