• Per 1 juli verandert er doorgaans flink wat voor je portemonnee, omdat bedrijven prijzen aanpassen en er vaak ook fiscale wijzigingen plaatsvinden.
  • Dat geldt dit jaar ook voor de energierekening, waarbij variabele tarieven voor stroom en gas veelal stijgen. Het btw-tarief gaat echter tijdelijk omlaag.
  • Business Insider bespreekt de belangrijkste wijzigingen voor de energierekening per 1 juli 2022.
  • Lees ook: Steeds meer variabele energiecontracten voor stroom en gas: dit is de reden

Per 1 juli passen energieleveranciers doorgaans de tarieven voor variabele contracten aan, maar door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas loont het voor klanten om dit keer extra op te letten.

De normale praktijk om de tarieven voor variabele energiecontracten elk halfjaar aan te passen – dat wil zeggen per 1 januari en 1 juli – is ontregeld, doordat een aantal energieleveranciers de variabele tarieven tussentijds al heeft aangepast.

Zo heeft van de grote partijen Vattenfall in april al een prijsverhoging doorgevoerd, terwijl Eneco is overgestapt op een maandelijkse aanpassing van de variabele tarieven voor stroom en gas. Dit maakt de vergelijking van de prijsaanpassingen tussen verschillende aanbieders per 1 juli lastiger.

De variabele energietarieven worden wel steeds belangrijker, omdat er door de grote onrust op de energiemarkt minder vaste contracten worden aangeboden waarbij je de stroom- en gasprijs voor 1 jaar of langer kunt vastzetten.

Bij sommige aanbieders krijgen klanten bij wie het vaste contract afloopt, automatisch een variabel tarief aangeboden, omdat energieleveranciers zich niet meer willen vastleggen op contracten waarbij de prijs voor langere tijd vaststaat.

Daarnaast is het zo dat energieleveranciers niet alle klanten met een variabel tarief gelijk behandelen. Vaak is het zo dat bijvoorbeeld oudere klanten korting krijgen als een soort 'blijfbonus'. En overstappers kunnen meestal gebruik maken van kortingsacties.

Variabele energietarieven voor stroom en gas: grote verschillen

De beste vergelijkbare tarieven zijn die van zogenoemde modelcontracten voor nieuwe klanten die een variabel tarief nemen, zonder dat daar overstapkortingen aan vastzitten.

In het onderstaande overzicht van de site overstappen.nl is te zien welke variabele tarieven een reeks aanbieders per juni 2022 hanteert voor de modelcontracten.

De tarieven hierboven zijn inclusief de energiebelasting en btw. De variatie is behoorlijk groot met voor gas aan de bovenkant een prijs van 2,96 euro per kuub voor BudgetEnergie, en aan de onderkant een prijs van 1,77 euro per kuub voor Mega.

Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.200 kuub per jaar bedraagt het verschil tussen het hoogste en laagste variabele tarief voor gas ruim 1.400 euro op jaarbasis.

Bij stroom zit Vrijopnaam aan de bovenkant met een variabel tarief van 0,85 euro per kWh, tegen een tarief van 0,39 euro per kWh voor Mega aan de onderkant.

In het geval van een gemiddeld stroomverbruik van 2.400 kWh per jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste variabele stroomprijs ruim 1.100 euro.

Per 1 juli kan dit weer anders zijn, want dan worden weer massaal prijsaanpassingen doorgevoerd, waarbij in veel gevallen de prijzen voor stroom en gas omhoog gaan.

Btw op stroom en gas per 1 juli tijdelijk omlaag

Een verzachting van de pijn van de hoge energierekening is de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor stroom en gas van 21 procent naar 9 procent. Dit btw-tarief wordt geheven bovenop de kale prijs voor stroom en gas, de energiebelasting en de duurzaamheidsbelasting ODE. De twee laatstgenoemde belastingen zijn vaste heffingen die bovenop de kale gasprijs per kuub en de kale stroomprijs per kWh komen.

De btw-verlaging voor de energierekening geldt voor een half jaar, dus tot en met december 2022.

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt overigens dat veel energieleveranciers de lagere btw pas verrekenen aan het eind van de 12-maandstermijn van variabele contracten, dus bij de aanpassing van het jaarlijkse termijnbedrag dat je betaalt.

Het hoeft dus niet zo te zijn dat de lagere btw per 1 juli meteen zichtbaar is in de stroom- en gasprijzen die je betaalt. Je kunt bij je eigen energieleverancier nagaan hoe dit precies in z'n werk gaat.

LEES OOK: Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden