Tot 60% van de Britse bedrijven zal binnen enkele maanden speciale Brexit-plannen in werking stellen als de regering van Theresa May geen overgangsdeal weet te sluiten, blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse werkgeversorganisatie CBI.

De bedrijven geven aan in maart 2018 personeel te gaan verplaatsen naar het buitenland of het werven van nieuwe werknemers op een laag pitje te zetten als er dan nog geen duidelijkheid is over overgangsregelingen.

Premier May is voorstander van een overgangsdeal waarin de handelsrelatie met de EU en de juridische afspraken nog een tijdlang grotendeels in tact zullen blijven, maar de vastgelopen onderhandelingen en de chaos in haar eigen kabinet verhinderen het snelle proces dat daarvoor nodig is.

“Een soap op primetime”

In een toespraak voor 1.000 zakelijke leiders in Londen stelt CBI-voorzitter Paul Drechsler dat de manier waarop de regering Brexit aanpakt het bedrijfsleven schade toebrengt en het vertrouwen snel laat slinken.

“We zien op dit moment één grote uitdaging – niet Brexit zelf: we gaan er 100% voor om daar een succes van te maken. Maar de aanpak van Brexit”, zegt hij.

"We hebben een eenduidige en heldere strategie nodig. Een plan voor wat we willen en welke relatie we willen met de EU. Op dit moment doet het me meer denken aan een soap op primetime met elke week een nieuwe aflevering. Eerst Lancaster House, daarna artikel 50, de Europese Raad, twee etentjes met Juncker - en er zullen ongetwijfeld nog vele spannende afleveringen volgen", houdt Drechsler zijn gehoor voor.

"Maar de tijd dringt. We moeten deze mogelijkheid aangrijpen om met z'n allen vooruit te gaan - bedrijven én politici, hier in Groot-Brittannië zelf én in het buitenland. Brexit is nog maar 508 dagen van ons verwijderd...de klok tikt", waarschuwt hij.

De vraag of Groot-Brittannië een overgangsperiode nodig heeft na Brexit was een heet hangijzer binnen de Conservatieve Partij. In september liet premier May in een belangrijke toespraak in Florence weten dat ze streeft naar een overgangsperiode van twee jaar.

Minister Philip Hammond van Financiën was groot pleitbezorger voor zo'n overgangsdeal, maar fanatieke Brexiteers binnen de Conservatieve Partij zijn bang dat een overgangsperiode gewoon een eufemisme is voor in de EU blijven na maart 2019.