De Britse premier Theresa May maakte vrijdag in een toespraak in Florence een gebaar naar de Europese Unie. Ze sprak van een “genereus aanbod” bij het voldoen van de zogenoemde ‘scheidingsrekening’ van de Brexit.

May pleitte ook voor een beperkte overgangsperiode van twee jaar, vanaf het moment dat de Brexit in maart 2019 officieel z’n beslag krijgt. Gedurende die periode zal het VK bijdragen blijven leveren aan het EU-budget.

De Britse premier noemde in haar toespraak geen specifiek bedrag voor de scheidingsrekening. Maar naar verluidt is ze bereid een som van tussen de 20 en 40 miljard euro te betalen, na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in 2019. Dat laatste zal niet goed vallen bij een deel van de Conservatieve partij.

Brexit-onderhandelingen vlot trekken

Het aanbod van May is bedoeld om de moeizame Brexit-onderhandelingen vlot te trekken. Die liepen de afgelopen weken vast, omdat de Britse onderhandelaars geen concrete bedragen wilden noemen voor de scheidingsrekening en ver achter bleven bij berekeningen van de EU zelf. Die liggen naar verluidt in de orde van grootte van 100 miljard euro.

“Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is zonder meer een lastig proces. Maar het is in het belang van ons allen om van de onderhandelingen een succes te maken”, zei May vrijdag in de Florentijnse kerk Santa Maria Novella.

"Ik geloof dus dat we een diepgaand gevoel voor verantwoordelijkheid delen om deze verandering tot stand te brengen en soepel te laten verlopen. Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor de volgende."

Het onderhandelingsteam van de EU wil niet praten over de toekomstige relatie met het VK, totdat er 'voldoende vooruitgang' is geboekt op het punt van de scheidingsrekening.

Het huidige aanbod van May is echter lastig te verteren voor Conservatieve parlementariërs in het VK. Zo stelde parlementslid Peter Bone vrijdagochtend tegenover Sky News: "Elke scheidingsrekening is een stap te ver voor mij..."

'Positieve visie'

Theresa May and Jean-Claude Juncker

Foto: Theresa May en Jean-Claude Juncker. bron: Jack Taylor / Getty

De toespraak van May is bedoeld als een positieve boodschap over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie. Eerder kreeg May kritiek dat het aan zo'n positieve visie ontbrak "Ik geloof dat we optimistisch kunnen zijn over de toekomst die we voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie kunnen bouwen", zei May vrijdag.

De toespraak van de premier werd gadegeslagen door minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Die moest eerder deze week nog geruchten ontkennen dat hij zou aftreden als May zou pleiten voor een 'softe' Brexit.

EU-onderhandelaar Barnier: May constructief

De EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit vindt de toespraak van Theresa May ,,constructief”. Volgens Michel Barnier toonde de Britse premier in Florence in haar speech "bereidheid om vooruit te komen" met de onderhandelingen. Barnier klaagde onlangs dat de Britten te vaag zijn over wat ze willen.

In een lange reactie constateert Barnier dat Londen voor het eerst om toegang tot de interne markt na de Brexit vraagt. May stelt een tijdelijke overgangsperiode voor nadat het land uit de unie stapt, op 29 maart 2019. Dit verzoek kan worden onderzocht als de andere 27 lidstaten dat willen, aldus Barnier. Dan blijft de bestaande EU-wetgeving, financiering en toezicht van toepassing. Dat geldt ook voor de samenwerking op veiligheidsgebied, die May wil voortzetten in die periode.

Barnier stelt ook vast dat de Britse regering ,,erkent dat de andere lidstaten niet meer moeten gaan betalen of minder zullen ontvangen door de Brexit." De meerjarenbegroting van de EU loopt nog twee jaar door na 2019. ,,We staan klaar om de concrete consequenties van deze belofte te bespreken”, aldus Barnier. Maandag begint de vierde onderhandelingsronde in Brussel.

Daar verwacht hij van de Britten tekst en uitleg over hoe ze May's woorden in daden willen omzetten. "Onze ambitie is om snel overeenstemming te bereiken", maar de scheiding moet voldoende geregeld zijn voordat de twee kampen over de toekomstige relatie kunnen beginnen. Over het begin van die volgende fase beslissen de EU-leiders. \

De belangrijkste kwesties zijn de rechten van de niet-Britse EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit en die van Britten in andere EU-lidstaten, de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de eindafrekening.