Het aantal scholieren dat in 2022 het Verenigd Koninkrijk heeft bezocht met een door school georganiseerde reis is met 83 procent gedaald ten opzichte van 2019, zo blijkt uit onderzoek van de Britse Tourism Alliance, die alle toeristische beroepsverenigingen in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt.

De daling is een gevolg van de Brexit. Europese scholieren kunnen sinds het vertrek van het VK uit de EU namelijk niet langer meer met hun nationale identiteitskaarten naar het land afreizen, maar moeten een paspoort kunnen tonen. 

Veel Europese jongeren bezitten geen paspoort, omdat zij deze normaal gesproken niet nodig hebben om door Europa te reizen. De cijfers verschillen per land, maar in Italië heeft bijvoorbeeld slechts 35 procent van de schoolkinderen een paspoort.

Uit het onderzoek van de Tourism Alliance blijkt dat deze nieuwe eis de Engelse talenscholen flink raakt, omdat veel Europese scholieren nu kiezen voor cursussen in Ierland in plaats van in het VK. 

In 2019 ontving het Verenigd Koninkrijk 1,2 miljoen Europese scholieren, wat de staat 1,1 miljard euro opleverde. Door de daling in het aantal schoolreizen zal het VK de inkomsten uit deze hoek dit jaar met omgerekend zo'n 800 miljoen euro zien teruglopen, aldus het onderzoek. 

Ook volgend jaar komt de klap weer hard aan, zo is de verwachting. Volgens de Tourism Alliance zal de Brexit de sector in 2023 nog eens bijna 700 miljoen euro kosten.

"Schoolreizen waren een belangrijke markt voor de Britse economie”, zegt Richard Toomer, directeur van de Tourism Alliance, in een persbericht. Hij vindt dat hier snel iets aan gedaan moet worden.

LEES OOK: 10 dingen die je moet weten over Rishi Sunak, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk