Rishi Sunak wordt de nieuwe leider van de Conservatieve Partij en daardoor automatisch de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn enig overgebleven tegenstander Penny Mordaunt trok zich maandagmiddag op het allerlaatste moment terug uit de interne leiderschapsverkiezing van de regeringspartij. Eerder werd al bekend dat oud-premier Boris Johnson zich niet opnieuw kandidaat zou stellen.

Het is nu niet meer nodig voor alle leden van de Conservatieve Partij om hun stem uit te brengen. Bijna twee maanden geleden kreeg Sunak de meeste steun van conservatieve parlementariërs, maar hij verloor de leiderschapsverkiezing alsnog omdat de partijleden kozen voor Liz Truss.

Tijdens zijn eerste besloten toespraak voor zijn partijgenoten als nieuwe leider, zei hij het zorgen voor economische stabiliteit als zijn belangrijkste taak te zien. Sunak beloofde daarbij dat elke vleugel van de verdeelde partij in zijn kabinet zal worden vertegenwoordigd en sloot vervroegde parlementsverkiezingen uit.

Sunak beschrijft zichzelf op zijn eigen website als een politicus die een succesvolle zakelijke carrière heeft gehad, is opgeleid op de beste scholen en universiteiten van het VK en de VS, en fan is van “fitness, cricket, voetbal en films”.

Maar er is meer over Sunak, dingen die hij niet beschrijft, maar die wel belangrijk zijn als we de nieuwe premier van VK wat beter willen leren kennen. We verzamelden 10 opvallende weetjes over Rishi Sunak.

1. Kind van de Britse elite

Als iemand van de kandidaten onderdeel is van het establishment, de elite van het land is, dan is het Sunak wel. Hij ging naar het beroemde Winchester College, een school waar veel Britten heen zijn gegaan die later op hoge overheidsposities terechtkwamen.

Vervolgens ging Sunak naar de Universiteit van Oxford, om later in de VS aan de Stanford University te studeren. Oftewel, stuk voor stuk instituten van waar niet iedere student zomaar heen kan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

2. Zakenbankier bij Goldman Sachs

Na zijn studie aan de universiteit van Stanford ging Sunak werken voor enkele grote zakenbanken, waaronder Goldman Sachs. In 2010 richtte hij zelf een investeringsbedrijf op, genaamd Theleme Partners. In deze periode zou hij multimiljonair zijn geworden en zich als donor hebben verbonden aan de Conservatieve Partij.

3. Multimiljonair, maar zijn vrouw is nog rijker

Dankzij zijn succesvolle zakelijke carrière is Sunak volgens Britse media waarschijnlijk het rijkste parlementslid in het Lagerhuis. Maar samen met zijn vrouw Akshata Murty is hij al helemaal schatrijk.

Murty is dochter van een Indiase miljardair, N.R. Narayana Murthy, die bekend staat als 'de Bill Gates van India', omdat hij het softwarebedrijf Infosys heeft opgericht. Akshata Murty is momenteel eigenaar van een modelabel en een investeringsmaatschappij.

4. Voorstander van de Brexit

Sunak ging zich rond 2015 steeds meer met de politiek bemoeien en werd in dat jaar gekozen tot MP in kiesdistrict Richmond. Een jaar later moest het lid van de Conservatieve Partij kleur bekennen in de Brexit-campagne. Hij steunde de leave-campagne, mede opgezet door afzwaaiend premier Boris Johnson.

Volgens Sunak was het verlaten van de EU een “unieke kans voor ons land was om zijn lot weer in eigen handen te nemen” die het VK “vrijer, eerlijker en welvarender” zou maken.

5. Minister van Financiën onder Boris Johnson

In februari 2020 werd Sunak minister van Financiën in de regering van Boris Johnson, een positie die hij behield tot hij in 2022 zijn ontslag aanbood. Tijdens zijn periode als minister kreeg hij het flink voor de kiezen: van de coronacrisis tot de oorlog in Oekraïne, van stijgende energiekosten tot leveringsproblemen met basisproducten.

Met name zijn rol als minister van Financiën tijdens de coronacrisis maakte hem populair, vooral vanwege de vele steunpakketten die hij opzette voor burgers en bedrijven.

6. Dishy Rishi: meest sexy parlementslid

In 2020, toen hij al minister van Financiën was, werd Sunak verkozen tot 'meest sexy parlementslid van Groot-Brittannië'. Zijn bijnaam werd Dishy Rishi dishy is een typisch Brits woord voor sexy mannen.

7. Belastingschandaal rond rijke vrouw

Tot zover de mooie verhalen over Rishi Sunak. Ook hij bleek niet immuun voor schandalen. Het grootste schandaal kwam in april van dit jaar naar buiten, toen bleek dat zijn schatrijke vrouw Akshata profiteerde van gunstige belastingregelingen.

Als niet-ingezetene van het Verenigd Koninkrijk hoefde zij volgens de wet geen Britse belasting over haar inkomsten buiten het VK te betalen. Zo zou ze 2,1 miljoen pond per jaar bespaard hebben. Toen dit bekend werd, besloot Akshata alsnog belasting in het VK te gaan betalen om de politieke carrière van haar man niet te beschadigen.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

8. Betrokken bij Partygate

Een ander schandaal waar ook Sunak bij betrokken was, was het Partygate-schandaal. Premier Boris Johnson zou tijdens de coronapandemie feestjes in zijn ambtswoning aan Downing Street 10 hebben georganiseerd, terwijl op dat moment voor het hele land strenge lockdownmaatregelen golden.

Veel regeringsleden waren daarbij aanwezig, en ook Sunak bleek erbij te zijn. Hij kreeg, net als de andere ministers en regeringsleden, een boete voor het overtreden van de coronaregels.

9. Breuk met Boris Johnson

Een reden dat enkele conservatieve Tories en Johnson-loyalisten Sunak niet steunen, is de manier waarop hij zijn ontslag indiende. Haast tegelijkertijd met gezondheidsminister Sajid Javid stapte Sunak begin juli op, nadat bleek dat Boris Johnson op de hoogte was van beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag van een parlementslid toen hij hem een hooggeplaatste positie binnen de partij toezegde.

“Het publiek verwacht terecht dat de regering correct, deskundig en serieus wordt geleid”, schreef Sunak. “Ik erken dat dit mijn laatste baan als minister kan zijn, maar ik geloof dat deze normen het waard zijn om voor te vechten en daarom dien ik mijn ontslag in.”

10. Klassieke conservatief

Dat Sunak integriteitsredenen noemde bij zijn ontslag kan het goed doen bij het grote publiek. Qua plannen blijkt Sunak wel gewoon een conservatief, zoals bij zijn partij past.

“We moeten terugkeren naar de traditionele economische waarden van de Conservatieven - en dat betekent eerlijkheid en verantwoordelijkheid, geen sprookjes”, zei Sunak bij zijn kandidaatstelling. Zo weigerde hij belastingverlagingen te beloven en sprak hij over het belang van een “kleine overheid”.

LEES OOK: Liz Truss werpt de handdoek in de ring en is daarmee de kortst zittende Britse premier ooit