De Britten zijn er al uit: ze willen geen verlenging van de overgangsperiode voor de Brexit, een beslissing die ze voor 1 juli moeten nemen.

Officieel is het Verenigd Koninkrijk al uit de Europese Unie gestapt, maar tot eind dit jaar geldt een overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden.

Nu een verlenging daarvan van de baan is, is de kans dat de EU en het VK afstevenen op een no deal-Brexit groter geworden.

De twee partijen zijn al maanden aan het onderhandelen over de handelsvoorwaarden maar komen geen meter vooruit. De onderhandelingen worden in de zomer hervat.

De Britse minister Michael Gove (Kabinetszaken) heeft aan de Europese Commissie “formeel bevestigd” dat Londen geen verlenging van de overgangsperiode voor de Brexit vraagt.

Hij heeft dat tegen vicevoorzitter Maroš Šefčovič gezegd tijdens online-overleg over de terugtrekking van de Britten uit de EU. Šefčovič zei de mededeling als een definitief nee tegen langere onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel te beschouwen. De Britten kunnen zich nog tot 1 juli bedenken, maar volgens de EU-commissaris kon de boodschap niet duidelijker zijn.

In het terugtrekkingsverdrag, niet te verwarren met het akkoord over de toekomstige relatie, zijn onder meer afspraken gemaakt over de rechten van EU-burgers die in Engeland wonen en Britten die in de EU wonen na het aflopen van de overgangsperiode op 31 december dit jaar, en over de douanecontrole op goederen die vanuit het (Britse) Noord-Ierland het EU-land Ierland binnenkomen. Volgens Šefčovič moet er nu vaart achter worden gezet om al die afspraken voor 1 januari ook daadwerkelijk uit te voeren.

Ook moet nog verder worden gesproken over de wens van de commissie om een kantoor in het Noord-Ierse Belfast te openen. Van daaruit kan het dagelijks EU-bestuur dan toezien of de controles op goederen wel op de juiste manier plaatsvinden. Daar is Londen niet happig op maar volgens Šefčovič zal er wel een “bevredigende oplossing” voor komen.

Onderhandelingen gaan door in de zomer

De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU gaan in de zomer gewoon door. Alleen in augustus wordt een pauze van twee weken ingelast, blijkt uit het voorlopige vergaderschema dat beide partijen overeen zijn gekomen. De bedoeling is dat de hoofdonderhandelaars en hun teams afwisselend in Brussel en Londen fysiek bij elkaar komen, tenzij de gezondheidssituatie in de weg zit.

De eerste vier onderhandelingsrondes hebben nauwelijks resultaat opgeleverd. EU-onderhandelaar Michel Barnier zei na de vierde ronde dat het virtuele karakter van de gesprekken een obstakel is om nader tot elkaar te komen. Sommige overleggen aan de elf onderhandelingstafels zullen evenwel nog altijd per video plaatsvinden. Doel blijft een akkoord in het najaar en ratificatie voor het eind van het jaar.

Johnson zei steeds: geen verlenging

De eerstvolgende ronde staat gepland voor de week van 29 juni in Brussel, waarna in juli wekelijks door wordt vergaderd. Na twee weken pauze zitten de teams van 17 tot 21 augustus weer aan tafel in Brussel. Het overleg gaat ook in september door.

De Britten zijn sinds 1 februari officieel geen EU-land meer, maar zijn tot eind dit jaar nog gebonden aan de EU-regels. Voor 1 juli moeten ze aangeven of ze de onderhandelingen willen verlengen met (maximaal) twee jaar. Johnson heeft tot nu toe steeds gezegd geen verlenging te willen.

De Britse premier Boris Johnson, EU-president Charles Michel, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-parlementsvoorzitter David Sassoli hebben maandagmiddag een video-overleg over de stand van zaken.

LEES OOK: EU en het VK onderhandelen over vis: als er op dit punt in juni geen deal komt, is een no deal-Brexit heel dichtbij