Het lijkt er op dat in het akkoord over de Brexit, dat het Britse kabinet woensdag bespreekt, sprake is van dat Noord-Ierland in de EU blijft en daarmee een soort van gescheiden wordt van het Verenigd Koninkrijk.

Dat zei de leider van de Ierse partij DUP, Arlene Foster op basis van conceptteksten. Ook commentaren van andere Noord-Ierse politici wijzen daarop, hoewel de inhoud van het akkoord nog niet bekend is.

De regering May is in het Britse parlement afhankelijk van de gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP. Diverse parlementsleden van die partij wezen het akkoord woensdag van de hand.

Partijleider Foster verklaarde dat Noord-Ierland “los zal raken” van de rest van Groot-Brittannië en dat haar partij het daar niet mee eens kan zijn. Een ander parlementslid noemde het akkoord “vernederend” voor Noord-Ierland.

May wacht vrijwel zeker een politiek gevecht. Britse media meldden dat de premier het woensdag moeilijk gaat krijgen om haar kabinet achter het akkoord te krijgen. Later zal ze ook het parlement nog moeten overtuigen.

Bekijk meer: Waarom de grens met Noord-Ierland zo'n probleem is in de Brexit-onderhandelingen

Oppositie is kritisch over het conceptakkoord

May maakte dinsdag bekend dat Britse en EU-onderhandelaars een principeovereenkomst hebben gesloten over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie volgend jaar. Ze heeft haar kabinet bijeen geroepen voor een bijeenkomst om 15.00 uur Nederlandse tijd om de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU en het politieke raamwerk voor de toekomstige relatie voor te leggen.

De premier ontving dinsdag alvast individuele ministers. Prominente conservatieve Brexiteers als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg lieten ondertussen weten geen vertrouwen te hebben in het conceptakkoord, hoewel ze nog niet op de hoogte waren van de details.

Ook vanuit de oppositie klonken kritische geluiden. De leiders van Labour, de Scottish National Party en de Liberal Democrats drongen in een gezamenlijke brief aan May aan op een "betekenisvolle" stemming over de uiteindelijke deal. Ze willen geen stemming waarin ze alleen voor of tegen het akkoord mogen stemmen, maar vragen het recht om amendementen in te dienen.

Brussel laat geen woord los over Brexit-deal

De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen woensdag bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden. Daarvoor kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk maandag.

Daarna, als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal een speciale top van de EU-regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren.

De Europese Commissie houdt de lippen stijf op elkaar over het veronderstelde principeakkoord. "Wij gaan niet in op alle berichten van de afgelopen 24 uur. We zullen iets zeggen als er iets te zeggen valt, en dat is niet nu. Het proces gaat door, in Londen en Brussel'', aldus de commissiewoordvoerder.

LEES OOK: De Brexit kost Nederlandse ministeries in 2019 al bijna €100 miljoen aan extra personeel