De Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn nog lang niet in de buurt van een doorbraak.

Dat zegt een bron bij de EU tegen Business Insider.  Vrijdag onderhandelen de twee partijen verder in Brussel.

In de Britse pers werd gesuggereerd dat de Europese Unie wellicht haar voorwaarden zou versoepelen door uitspraken van EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Franse president Emmanuel Macron.

Het Britse pond reageerde positief op de uitspraken.

Functionarissen in Brussel wisten niet hoe snel ze de geruchten de kop in moesten drukken. Ze wezen erop dat de EU altijd bereid is geweest een deal te sluiten zoals we die nooit eerder hebben gezien, zolang de grenzen maar gerespecteerd worden.

"De Brexit-overeenkomst mag niet ten koste gaan van wie we zijn. Dat wat ons maakt, moeten we behouden en beschermen", zei Barnier tegen de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

'Barnier heeft honderd procent steun'

Ook de Franse minister van Europese Zaken, Nathalie Loiseau, zei verbaasd te zijn over de suggestie in de Britse pers dat president Macron druk zou hebben uitgeoefend om het EU-standpunt te versoepelen.

"Ten eerste heeft Michel Barnier honderd procent steun van de lidstaten", zei ze tegen het programma Today.

"Ten tweede heeft president Macron niets nieuws gezegd tijdens een conferentie afgelopen week. Wat hij zei is dat de EU in de toekomst moet worden hervormd tot een eenheid die sterke relaties onderhoudt met landen buiten de EU. Bijvoorbeeld met Rusland, Turkije en zeker ook met het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft Macron vorig jaar ook al gezegd."

"Het probleem met het huidige voorstel van de Britse regering is dat het de voordelen van de rechten van Noorwegen zou genieten, met de plichten van Canada. Maar er moet een goede balans zijn tussen rechten en plichten", voegde Loiseau toe.

Grens tussen Ierland en Noord-Ierland

Brexit-minister Dominic Raab en EU-onderhandelaar Michel Barnier hebben vrijdag zes uur onderhandelen op de agenda staan. Ze zullen de balans opmaken van de besprekingen tot nu toe, daarna volgt een korte persconferentie.

De twee partijen moeten tot overeenstemming komen over het heikele punt: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Wat gebeurt met die grens als het niet lukt om een deal te sluiten over de toekomstige handelsrelatie? Daar zijn de EU en het VK niet over uit, zo laat de EU-bron aan Business Insider weten.

En dat terwijl er nog maar ongeveer zes weken te gaan zijn tot een belangrijke top van Europese regeringsleiders. Doel was aanvankelijk om in oktober een akkoord te sluiten over de Brexit, maar de kans is groot dat dat op z'n vroegst in november gebeurt.

LEES OOK: Dit gebeurt er met het Britse pond en Britse aandelen als er een no-deal-Brexit komt