Nu de Brexit steeds dichterbij komt, wordt de kans steeds groter dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder deal.

Wat begon als een nauwelijks voor te stellen scenario is nu voor veel Britse kiezers de meest waarschijnlijke uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.

Afgelopen week kwam de regering van Theresa May met een serie documenten waarin werd aangegeven wat de gevolgen zijn van een ‘no deal’. Die liepen uiteen van tekorten aan medicijnen, tot stijgende kosten voor het gebruik van creditcards en een gebrek aan sperma.

De regering gaf geen informatie over wat er zal gebeuren op de financiële markten.

Maar gelukkig heeft onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics een model ontwikkeld over wat er gebeurt op de Britse markten na maart 2019 als er geen overeenkomst is gesloten.

Hoewel de schok niet zo groot zal zijn als in juni 2016 na het Brexit-referendum zullen er grote bewegingen optreden op onder meer de valutamarkt en de aandelenmarkt.

Meer problemen voor het pond

Allereerst zal het Britse pond onvermijdelijk onderuit gaan. Sinds het referendum lopen de koersbewegingen van het pond vrijwel gelijk op met de ontwikkelingen rond de Brexit. Op elk nieuws dat wijst op een zachtere Brexit gaat het pond omhoog en bij nieuws dat op het tegendeel wijst daalt hij.

Als er geen deal komt zal het Britse pond met meer dan 10 procent dalen ten opzichte van het huidige niveau, verwacht hoofdeconoom Samuel Tombs van Pantheon. De munt zal eind maart 0,98 euro noteren (1,15 dollar).

Andere analisten zitten op één lijn met de prognose van Tombs. Zo zei Neil Jones van Mizuho Bank in juli tegen Bloomberg dat het pond scherp zal dalen bij een no-deal-scenario en dat de munt op de laagste stand zal uitkomen sinds het Brexit-referendum van 2016.

Commerzbank-strateeg Thu Lan Nguyen zegt dat ze zich voorbereidt op een reactie die vergelijkbaar is met die onmiddellijk na het referendum. Op de dag na het referendum daalde het pond met meer dan 8 procent.

Een stijgende aandelenmarkt

Screen_Shot_2018 08 24_at_16_28_35

Foto: De FTSE is na het Brexit-referendum sterk gestegen. Bron: Markets Insider

Terwijl het pond zal dalen, zal de Britse beursindex FTSE 100, die een omgekeerde relatie heeft met de munt, waarschijnlijk nieuwe recordhoogten bereiken.

Een zwak pond betekent meestal een sterke Britse aandelenmarkt. Althans als het gaat om de grote multinationals die zijn opgenomen in de FTSE 100. Dat komt omdat die sterk leunt op bedrijven die niet echt hun geld verdienen in Groot-Brittannië.

De FTSE 100 bestaat uit onder meer uit oliebedrijven en farmaceutische reuzen en zo'n twee derde van alle omzet van de bedrijven in de index komt uit het buitenland. Een daling van het pond betekent voor Britse multinationals dat buitenlandse omzet en winst, omgerekend in ponden, meer waard wordt. Mede daardoor boekt de FTSE 100 record na record sinds de Brexit-stemming.

De voorspelling van Pantheon is dat de FTSE 100-index door de grens van 8.000 punten gaat bij een no-deal-Brexit, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van de slotstand van vrijdag.