Het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld is weer begonnen: Wimbledon. Op het heilige gras strijden de beste tennissers, gehuld in volledig witte kleding om de titel en het prijzengeld.

Tussen al deze spelers loopt een veteraan in de tenniswereld die iedereen wel kent: Boris Becker. Hij won drie keer het Londense tennistoernooi en becommentarieert nu voor de BBC de wedstrijden.

De Duitse ex-tennisser is al jaren een doelwit van paparazzi en roddelbladen vanwege zijn exorbitante levensstijl. Afgelopen week nog, tijdens een live uitzending op nationale Engelse televisie, schold Becker met “You bastard!”, na een opmerking van ex-tennisster Navratilova dat hij nogal veel in het nieuws is geweest de laatste weken.

Maar Becker heeft nog veel meer dingen uitgespookt. Wij zetten de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière op een rij:


Boris Franz Becker wordt op 22 november 1967 geboren in het Duitse plaatsje Leimen.

Hij groeit op als zoon van een architect en wil advocaat of dokter worden. Zijn moeder is katholiek en via zijn vader rolt Boris het tennis in.


Becker wint in 1985 Wimbledon. Hij is dan pas 17 jaar oud.

Dat maakt hem de jongste speler ooit die het fameuze tennistoernooi wint. Hij wint in 4 sets van Kevin Curren. Uiteindelijk wint hij het toernooi het jaar erna opnieuw en in 1989 voor de laatste keer.


In zijn carrière wint hij 6 grand slams, de meest toonaangevende toernooien in het tennis.

Hij wint twee keer de Australian Open en in 1989 ook de US Open. Op Roland Garros in Parijs komt Becker niet verder dan de halve finale.


Maar dat is niet het enige: in totaal wint hij 49 titels in het enkelspel en 15 toernooien in het dubbelspel.

boris becker

In 1991 bereikt hij zelfs de eerste positie op de wereldranglijst in het enkelspel. In zijn carrière is hij uiteindelijk 12 weken de beste tennisser ter wereld.


In 1992 behaalt hij samen met Michael Stich de gouden medaille in het dubbelspel op de Olympische Spelen in Barcelona.

Becker over het samenspelen met aartsrivaal Stich: "We spraken niet veel met elkaar omdat we concurrenten waren. Onze captain zei de avond voor de kwartfinale tegen ons dat als we zouden willen winnen, we met elkaar moesten communiceren. Dat deden we en vervolgens wonnen we goud."


Het jaar erna, in 1993, trouwt hij met model Barbara Feltus.

Met haar krijgt hij twee zoons, Noah en Elias.


De bijnaam van Boris is 'Boom Boom Becker'.

Dat komt vanwege zijn snoeiharde service en omdat hij de bal telkens harder terugslaat, net zolang totdat de bal niet meer terugkomt.


Maar hij is niet altijd een lieverdje op de baan.

Zo krijgt hij in 1987 een boete van omgerekend ruim 1.700 euro vanwege zijn gedragingen tijdens de Australian Open in Melbourne. Hij breekt drie tennisrackets, gooit twee keer een tennisbal op agressieve manier naar de scheidsrechter, spuugt water richting de umpire en slaat drie ballen het stadion uit.


Zijn laatste wedstrijd is in de zomer van 1999 op Wimbledon.

Hij verliest in straight sets van de Australiër Patrick Rafter.


Toch blijft het na zijn tenniscarrière niet stil. Met de bezemkastaffaire haalt hij wereldwijd het nieuws.

Na zijn allerlaatste wedstrijd gaat hij 's avonds naar een bar in Londen om zijn verdriet weg te drinken. Hij heeft daar een kortstondig avontuurtje met Angela Ermakova, een Russisch model, terwijl vrouw Barbara met weeën in het ziekenhuis ligt.

Negen maanden later wordt dochter Anna geboren. Een vechtscheiding met Barbara en alimentatie volgt, met een uiteindelijk kostenplaatje van naar verluidt 22 miljoen euro voor Boris.


De volgende financiële klap volgt.

In 2002 wordt Becker veroordeeld voor belastingontduiking en moet meerdere miljoenen euro's betalen omdat hij onder andere aangaf in belastingparadijs Monaco te wonen in plaats van München.


Toch is de wereld Becker en zijn prestaties niet vergeten.

In 2003 treedt Becker toe tot de International Tennis Hall of Fame. Daarnaast is hij actief bij de BBC om commentaar te geven tijdens Wimbledon.


Hij blijkt ook succesvol op andere gebieden.

In de periode van 2013 tot en met 2016 is Becker hoofdcoach van Novak Djokovic. In die periode behaalt de Serviër een Career Grand Slam, winst op alle vier de grootste tennistoernooien.


Ook hij is een fervent pokerspeler. In 2013 verdient Becker bijna een ton met poker.


In 2009 trouwt hij met de Nederlandse Sharlely (Lilly) Kerssenberg.

Lilly komt uit Rotterdam en werkte als model, barmeid en danseres. Met haar krijgt Becker zijn derde zoon, genaamd Amadeus.


Maar dan stapelen de problemen zich op.

Er komt naar buiten dat Becker vanaf 2015 een schuld heeft openstaan bij de particuliere bank Arbuthnot Latham & Co ter waarde van ruim 3,5 miljoen euro.

Ook zou hij enkele miljoenen euro's in Nigeriaanse oliefirma's hebben gestopt, wat niets opleverde. Christine Derrett van het Hooggerechtshof, verwijt Becker dat hij een "man is die zijn kop in het zand steekt".


Becker was ooit een man van 180 miljoen euro.

Maar dan komt ook in het nieuws dat een oude zakenpartner van Becker maar liefst 36,5 miljoen euro van hem eist. Daarmee zou zijn totale schuld oplopen tot omgerekend 60 miljoen euro.


Maar dan is Becker ineens failliet.

Becker heeft een gat in zijn hand en geeft bakken met geld uit aan huizen en dure appartementen. Dat leidt er in de zomer van 2017 toe dat hij failliet wordt verklaard.

Volgens Story had het ook te maken met het koopgedrag van vrouw Lilly, die naar verluidt honderd paar schoenen van het merk Louboutin in de kast heeft staan.


Zijn trofeeën gaan vervolgens in de verkoop.

Om zijn schulden af te lossen zou Becker een aantal van zijn trofeeën en unieke verzamelobjecten afgelopen maand veilen. De veiling is voorlopig echter uitgesteld, omdat volgens zijn advocaat de "waardigheid van Becker" in het geding zou zijn.

Niks is veilig voor de schuldeisers. Op zijn website staat sinds een jaar een bericht over dat de site van Boris geveild is.


Ook het huwelijk met Lilly strandt.

De relatie liep niet altijd even goed en eind mei 2018 maakt het stel bekend te gaan scheiden na een huwelijk van negen jaar.


Hij probeert vervolgens iedereen te slim af te zijn

H.E. President Prof.Faustin Archange Touadéra #republicofcentralafrica #honoured #brussels #attache’

Een bericht gedeeld door Boris Becker (@borisbeckerofficial) op

Een opmerkelijke move van Becker. Hij brengt in april 2018 naar buiten dat hij ambassadeur voor de Centraal-Afrikaanse Republiek is geworden op het gebied van sport, cultuur en humanitaire zaken. Dit zou betekenen dat de Duitser onschendbaar zou zijn voor iedere vorm van gerechtelijke procedures.


Maar dan moet je aan alles gedacht hebben.

Het Afrikaanse land beweert echter dat het paspoort dat de ex-tennisser had geclaimd ongeldig is en dat die specifieke baan van ambassadeur niet eens bestaat.


Een treurige aftocht van een van de allergrootste tennissers aller tijden

#sundayvibes

Een bericht gedeeld door Boris Becker (@borisbeckerofficial) op


LEES OOK: Hoe de liefde tussen kersverse ouders Serena Williams en Reddit-oprichter Alexis Ohanian opbloeide