• Het wordt voor boeren moeilijk investeringen te doen, vrezen land- en tuinbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vereniging van Banken.
  • In 2023 worden de leennormen aangescherpt waardoor boeren mogelijk niet meer kunnen aankloppen bij de bank voor financiering.
  • Boeren staan voor grote investeringen, onder meer om aan duurzaamheidsregels te voldoen.

De voorwaarden waaronder boeren een lening kunnen aangaan worden in 2023 strenger. Daarmee wordt het voor hen moeilijk investeringen te doen die nodig zijn om het bedrijf te runnen en aan regels te voldoen.

Daarvoor waarschuwen brancheorganisatie voor boeren en tuinders LTO en bankenkoepel NVB in De Telegraaf.

Vanaf 2023 worden de leennormen aangescherpt. Dan gelden niet langer de grond en gebouwen als onderpand voor de financiering, maar de winstgevendheid. Die is in boerenbedrijven wisselvallig en onzeker.

Deze kan onder meer worden beïnvloed door schommelende wereldmarktprijzen, misoogsten en dierziekten.

De nieuwe normen hebben alles te maken de strengere voorwaarden waaronder banken leningen mogen verstrekken en de buffers die zij moeten aanhouden van het Basel Comité, de internationale organisatie waarin toezichthouders van banken zijn verenigd. In 2023 gelden de nieuwe regels in Basel IV.

'Grote gevolgen voor landbouw'

"De interne modellen die bij banken als basis golden voor eerdere financieringen, komen dan voor 70 procent buitenspel te staan. Bepalend voor een lening worden dan de kasstromen en de winstgevendheid van het bedrijf. Dat zal voor de landbouw grote gevolgen hebben”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken tegen De Telegraaf.

Land- tuinbouworganisatie LTO vreest dat boeren niet meer kunnen aankloppen bij de banken voor geld dat nodig is om bijvoorbeeld de kringlooplandbouw te realiseren die de Europese Unie in de Green Deal voorschrijft.

De Europese Commissie moet Basel IV nog goedkeuren. NVT en LTO lobbyen samen in Brussel op de punten die zij niet terecht te vinden. Ondertussen adviseert de NVB Den Haag boeren te helpen met duurzame investeringen.

LEES OOK: Zo werkt het als de staat boeren wil uitkopen – een gemiddeld varkensbedrijf kan ruim €700.000 opleveren