• De president van El Salvador wil kijken of zijn land bitcoins kan gaan minen met behulp van vulkanische energie.
  • El Salvador heeft de bitcoin erkend als legaal betaalmiddel.
  • De koers van de bitcoin noteerde donderdag weer boven de 36.000 dollar na een terugval eerder deze week.

De koers van de bitcoin is weer opgeveerd tot boven de 36.000 dollar op donderdag, na een zware terugval begin deze week. Op dinsdagochtend noteerde de bitcoin nog onder de 33.000 dollar.

Technisch analist Katie Stockton gaf deze week aan dat het belangrijk is dat de bitcoin boven de 34.000 dollar blijft noteren om een herstelfase in te zetten. Andere experts, zoals de bekende crypto-influencer Pablo Heman, achten een terugval van de bitcoin tot onder de 30.000 dollar nog altijd mogelijk.

De bitcoin staat sinds het record van bijna 65.000 dollar van medio april onder druk. Onder meer China heeft zich uitgesproken tegen de handel in cryptomunten.

Ook toont de Chinese overheid zich kritisch over het minen van bitcoins in dat land. Het gaat hier om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain. Dit is een zeer energie-intensief proces, waarbij in China veel gebruik wordt gemaakt van goedkope stroom uit kolencentrales.

El Salvador omarmt de bitcoin

Intussen is het kleine Midden-Amerikaanse land El Salvador enthousiast over de bitcoin. President Nayim Bukele meldde woensdag op Twitter dat hij het staatsbedrijf dat zich bezig houdt met geothermische energie heeft gevraagd om een plan te maken om bitcoins te gaan minen met behulp van vulkanische energie.

Woensdag werd in El Salvador ook een wet aangenomen die de bitcoin legaliseert als wettelijk betaalmiddel.

Het energieverbruik van het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin roept ondertussen steeds meer discussie op. In een studie van de universiteit van Cambridge komt bijvoorbeeld naar voren dat het netwerk van de bitcoin goed is voor ongeveer een half procent van de mondiale energieconsumptie.

Lees meer over cryptomunten: