• De dogecoin mag dan als grap begonnen zijn, de digitale munt heeft dit jaar een enorme koersstijging doorgemaakt.
  • Handelsplatform Coinbase besloot begin juni om het voor meer ervaren klanten mogelijk te maken in dogecoin te handelen.
  • Insider vroeg acht experts hoe ze denken over de toekomst van de dogecoin.

Afgelopen april bedroeg de totale marktwaarde van de cryptomunt dogecoin ongeveer 90 miljard dollar. Hoewel dat bedrag sindsdien bijna gehalveerd is, staat de ludieke cryptomunt nog altijd op een zesde plek qua marktwaarde.

Steeds meer cryptobeurzen hebben de dogecoin toegevoegd aan hun aanbod, met Coinbase als laatste voorbeeld begin juni. Het handelsplatform, met 56 miljoen gebruikers, is de grootste van z’n soort in de Verenigde Staten.

Als reactie op de aankondiging steeg de koers van de ludieke cryptomunt begin juni met ongeveer 40 procent.

Lees ook: Dogecoin maakt sprong van 40% in 2 dagen – ervaren handelaren krijgen toegang tot de meme-munt op cryptobeurs Coinbase

Sinds begin dit jaar is de koers van dogecoin bijna 8.000 procent gestegen. Daarbij vallen de stijgingen van de bitcoin en ether dit jaar in het niet.

Hoewel de dogecoin wilde koersschommelingen doormaakt, lijkt dat sommige analisten weinig te deren. “De koers van doge is extreem beweeglijk, maar wordt uiteindelijk gedreven door vraag en aanbod met echt kapitaal”, aldus Jeffrey Wang, manager bij vermogensbeheerder Amber Group, tegen Insider.

“Ik denk dat de koersbewegingen van de dogecoin een geweldig voorbeeld zijn van vrije kapitaalmarkten in actie”, voegt hij eraan toe.

Met de notering van dogecoin sluit Coinbase zich aan bij beurzen als Gemini, eToro, Kraken en Binance.

Sommigen zien de uitbreiding van het aanbod als een stempel van goedkeuring. Anderen, zoals Peter Jensen, de top van cryptobetalingsbedrijf RocketFuel Blockchain, menen dat er simpelweg sprake is van een strategische, zakelijke zet.

“Beurzen als Coinbase Pro en eToro hebben de dogecoin alleen maar geadopteerd vanwege de massale interesse van particuliere beleggers, wat betekent dat het een winstgevende munt is voor beurzen”, vertelt Jensen aan Insider.  

Jensen meent dat, tenzij de dogecoin technologisch sterk wordt verbeterd, het een zeer speculatieve belegging zal blijven zonder duidelijk technologisch voordeel.

Dit zeggen 8 andere crypto-experts over de dogecoin.

Er verandert niets

“De populariteit van de dogecoin is eigenlijk gewoon een bijproduct van het meme-tijdperk. In essentie is het een leuke manier voor mensen om transacties te doen en betrokken te raken bij crypto en beleggen. Doge zal waarschijnlijk geen toepassingsmogelijkheid hebben. Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs de bedenker Billy Markus al zijn dogecoin-bezittingen heeft verkocht. De dogecoin kan op de lange termijn niet concurreren met de bitcoin, omdat de bitcoin een beperkt aanbod heeft en zich ontwikkelt als een soort ‘digitaal goud’. De dogecoin kan het ook niet opnemen tegen ether, vanwege diens slimme contracten en functionaliteiten. Op zichzelf, heeft het niets te bieden. Ik zie dit dan ook niet als een keerpunt voor de legitimiteit van de dogecoin.”
Muneeb Jan, auteur van de nieuwsbrief The Macro Geek

“Ik zie de dogecoin niet als een serieuze cryptomunt. Er zijn geen financiële instellingen die deze cryptomunt serieus kopen. Omdat de voorraad onbeperkt is, worden er elke minuut 10.000 nieuwe munten ‘gemined’. Dit maakt de dogecoin zeer inefficiënt, behalve voor degenen die de beweeglijkheid gebruiken om ermee te handelen – en daarmee afhankelijk zijn van Elon Musk om de waarde te laten stijgen. Zelfs vandaag de dag lijken de tweets van Musk over de dogecoin satirisch bedoeld. Ik ben geen fan van de hype rond de dogecoin omdat het afleidt van de nuttige dingen die gedaan worden met blockchains en crypto, zoals DeFi.”
Andrew Kiguel, medeoprichter en CEO van cryptotechnologiebedrijf Tokens.com

"We zien de dogecoin op z’n best nog steeds als speculatief. Ik denk dat de grootste implicatie van de adoptie door beurzen als Coinbase is dat veel kleine beleggers geld zullen verliezen. Het brede cryptolandschap is naar mijn mening een combinatie tussen een piramidespel en het Wilde Westen. Er zijn mensen die geld zullen verdienen, maar er zijn ook veel mensen die zullen verliezen. Er zijn enkele serieuze cryptovaluta, maar er zijn ook honderden cryptomunten die niet meer zijn dan ideeën. Degenen die op zoek zijn naar een waardeopslag op de langere termijn zullen meer gevestigde crypto's zoals ether of bitcoin moeten kopen en vasthouden."
Randy Carver, financieel expert

"Naarmate meer cryptobrokers de dogecoin aanbieden, zie ik de populariteit ervan toenemen, maar het zal tijd kosten voordat deze cryptomunt volledig is geaccepteerd. Hoewel minder vermogende particuliere beleggers op sociale media geïnteresseerd zijn in de dogecoin en crypto's in het algemeen, zijn actieve particuliere beleggers die handelen in aandelen en opties grotendeels aan de kant blijven staan. Met slechts 50.000 toegestane dagelijkse transacties van de dogecoin is deze cryptomunt nog een generatie verwijderd van bredere acceptatie bij particuliere en institutionele beleggers."
Dan Raju, CEO van softwarebedrijf Tradier.com


Het werd eens tijd

"De notering aan Coinbase is opnieuw een positief teken voor de doge-gemeenschap. Hoewel het begon als een grap, heeft de dogecoin zijn plaats tussen de 'legitieme' digitale beleggingen verdiend. De technologie zelf is niet sterk geëvolueerd, maar de doge heeft een ongelooflijke schare fans en de kracht daarvan moet niet worden onderschat. Elon Musk en andere invloedrijke figuren waren misschien nodig om het bewustzijn te vergroten en instellingen te overtuigen van de legitimiteit van dogecoin, maar als een peer-to-peer-netwerk wordt het al bijna tien jaar op grote schaal gebruikt."
– Jason Lau, Chief Operating Officer van cryptobeurs Okcoin

"De meme-munt is nu stevig in de mainstream. Het is waarschijnlijk dat we op korte termijn nog meer interesse en adoptie zullen zien van kleine beleggers en dat sommige doge-houders hun winsten zullen pakken. Op de lange termijn weten we het gewoon niet. De interesse in de dogecoin kan afnemen, of de groeiende populariteit kan traditionele financiële instellingen dwingen om te heroverwegen wat telt als een serieuze beleggingscategorie. Naarmate de wereldwijde adoptie toeneemt, zal het landschap van de handel in cryptomunten meebewegen. De dogecoin laat zien hoe alledaagse internetgebruikers markten kunnen vormgeven als ze de kans krijgen."
Philip Gradwell, hoofdeconoom van analysebureau Chainalysis

"De notering door Coinbase, Gemini en eToro laat zien dat cryptomunten met zeer sterke gemeenschappen en positieve sentimenten niet genegeerd kunnen worden, zelfs als het meme-munten zijn. Beurzen verdienen geld aan de handel en het opnemen van populaire cryptomunten in het aanbod is goed voor de omzet en winst van cryptobeurzen. De extra liquiditeit en blootstelling zouden de dogecoin moeten helpen een nog groter publiek te bereiken."
Ian Balina, oprichter en CEO van analysebureau Token Metrics

"De notering van de dogecoin op Coinbase, een van de meest gerenommeerde beurzen, creëert veel momentum en liquiditeit. Dit drijft de prijs omhoog en creëert een positieve feedback loop. Ik denk dat Coinbase een belangrijke keuze heeft gemaakt, omdat dit aangeeft dat zelfs als munten in eerste instantie als een grap worden gecreëerd, ze met genoeg momentum en een sterke gemeenschap iets veel groters kunnen worden.”
Ben Weiss, CEO van cryptobeurs CoinFlip

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: