• Analist Tom Lee van Fundstrat is niet bang dat de bitcoin blijvend geraakt wordt door de plotselinge ommezwaai van Elon Musk.
  • Lee heeft zijn prijsdoel voor bitcoin voor het eind van het jaar verhoogd van 100.000 dollar naar 125.000 dollar.
  • Hij denkt dat Musk mogelijk door mensen binnen Tesla of door investeerders is aangesproken op de negatieve impact die bitcoin heeft op het milieu.

Managing partner Tom Lee van marktonderzoeksbureau Fundstrat Global Advisors is ervan overtuigd dat bitcoin door zal blijven stijgen, ook na de plotselinge ommezwaai van Elon Musk vorige week om de cryptomunt niet langer als betaalmiddel voor Tesla’s te accepteren.

“Ik denk niet dat mensen hierdoor negatief zullen worden, maar dat mensen juist gaan kijken naar oplossingen voor de problemen die digitale munten creëren”, zegt hij tegen Insider. “Het is beter om het te zien als een oproep aan de bitcoinindustrie om actie te ondernemen, en duurzamer en efficiënter te worden.”

Op 12 mei maakte de CEO van Tesla bekend dat er niet langer auto’s konden worden gekocht met bitcoin, vanwege de negatieve impact op het milieu. De hele cryptowereld reageerde geschokt op die aankondiging.

De koers van bitcoin zakte bijna 15 procent op het nieuws. Ook andere cryptomunten als ether en XRP gingen onderuit, net als cryptogerelateerde aandelen als Coinbase, MicroStrategy en Square.

Toch denkt Lee dat de markt snel over het gezigzag van Musk heen komt. Hij heeft de prijsverwachting voor eind 2021 voor bitcoin verhoogd van 100.000 dollar naar 125.000 dollar.

Bitcoin botst met klimaatbeloftes van Tesla

Lee staat aan het hoofd van het onderzoek van Fundstrat en zegt begrip te hebben voor de beslissing van Musk om niet langer bitcoinbetalingen te accepteren.

Volgens hem zorgen de koersschommelingen van de cryptomunt voor een groot probleem. In een ideale situatie zou Tesla de hele aankoop moeten afhandelen op dezelfde dag als wordt betaald. Nu moeten klanten eerst afrekenen en krijgen ze hun auto pas later, op een moment dat de bitcoin mogelijk minder waard is.

Over de brandende vraag waarom Musk zijn beslissing juist nu heeft genomen zegt Lee dat hij mogelijk is beïnvloed door mensen binnen zijn bedrijf of investeerders.

"Veel mensen komen juist naar Tesla, omdat het ESG-vriendelijk is", zegt hij, refererend aan de drie factoren waarmee de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf wordt gemeten: Environmental, Social and Governance.

"Ik vermoed dat sommige van die mensen hebben gezegd dat als hij een digitale munt wil accepteren dat het maar beter geen bitcoin kan zijn", zegt Lee.

Groenere alternatieven voor bitcoin

Bitcoin ligt als grooste cryptomunt ter wereld al langer onder vanwege de enorme energieconsumptie. Voor het verifiëren van transacties zijn duizenden computers nodig. Dat proces kost veel energie die volgens critici voornamelijk van fossiele brandstoffen afkomstig is.

Er zijn groenere alternatieven zoals Chia en XRP van Ripple, dat stelt de minst milieubelastende cryptomunt te zijn.

Lees meer: 5 groene alternatieven voor de bitcoin die Elon Musk en Tesla kunnen overwegen

Musk zelf zal zich mogelijk op dogecoin storten. Donderdag zei de baas van Tesla dat hij "met ontwikkelaars bij Doge samenwerkt om het transactiesysteem efficiënter te maken."

Waar bitcoin 707 kilowattuur gebruikt per transactie heeft dogecoin slechts 0,12 kWh nodig, aangezien er veel minder berekeningen hoeven te worden uitgevoerd voor het delven en verhandelen van de 'mememunt'.

Toch ziet Lee nog altijd vooral de voordelen van bitcoin. Hij wijst er daarbij op dat er sinds de introductie van de munt in 2009 nooit fraude met het systeem is gepleegd.

Lee maakt zich ook geen zorgen over verminderde marktdominantie van de bitcoin nu de marktwaarde is teruggevallen tot minder dan de helft van de hele cryptowereld. "De dominantie van bitcoin zal in een 'bear' markt juist groeien."

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten: