Techmiljardair Bill Gates is een van de grootste voorstanders van artificial intelligence (AI) en schuift daarom ook regelmatig weer aan bij zijn oude bedrijf Microsoft, dat hij voorziet van advies met betrekking tot de technologie. Maar volgens Gates worden de tekortkomingen van AI ook steeds duidelijker.

“Ik werk er veel mee”, zegt Gates tegen podcaster Dax Sherpard in zijn show The Armchair Expert. Gaandeweg is de techmiljardair erachter gekomen voor welke toepassingen AI wel geschikt is en welke niet.

Op het gebied van onder meer farmaceutica heeft de technologie bewezen een ‘game changer’ te zijn. Maar Gates is niet bepaald onder de indruk van bijvoorbeeld de Sudoku-kunsten van AI. Volgens hem komt dit door een gebrek aan redenering, waar de technologie moeite mee heeft.

En zo zijn er meer voorbeelden. “Als het een probleem is waar mensen niet goed mee kunnen omgaan, dan gaat de huidige technologie daar geen nieuwe oplossing voor vinden”, zegt Gates.

AI heeft toepasbare data nodig, zegt Gates

Volgens Gates staat of valt de effectiviteit van AI met toepasbare data. Een voorbeeld: experts weten tot in detail hoe verschillende stikstofniveau's in de lucht de opbrengst van de teelt van een gewas beïnvloeden, en kunnen dit goed meten. AI kan hierbij goed helpen met het doen van voorspellingen.

Bij een gebrek aan toepasbare data, is de software minder nuttig. Denk aan hoe tevreden mensen zijn met hun relaties. Dat is erg lastig in cijfers of woorden uit te drukken, laat staan te voorspellen. Mensen hebben al jaren moeite met dit soort kwesties en AI zal niet ineens met een oplossing hiervoor komen.

"Ik denk dat AI een rol kan spelen bij psychische hulpverlening, maar daar moeten we wel heel voorzichtig mee gaan zijn", zegt Gates. "Er moet een hoop werk verzet worden dat nog nooit eerder gedaan is."

Volgens Gates is complexe wiskunde ook nog een punt van aandacht voor AI. "Het weet niet hoe het antwoorden moet controleren", zegt hij. "Bij het oplossen van een Sudoku-puzzel moet je heel goed redeneren en een AI weet niet dat het daar extra tijd voor moet nemen."

'We moeten de gebreken van AI accepteren'

Volgens Gates zijn de huidige gebreken van de technologie niet genoeg reden om de AI-geest terug in de fles te duwen. Daarvoor zouden de mogelijke voordelen te groot zijn.

Hoewel hij respect heeft voor mensen en overheden die het met hem oneens zijn, ziet Gates geen wereld voor zich waarin AI actief wordt tegengewerkt.

"Misschien krijgen we een wereld waarin sommigen ervoor kiezen om AI volledig te omarmen, terwijl anderen er wat voorzichtiger mee omgaan", aldus de techmiljardair.

LEES OOK: De introductie van AI-tool Gemini van Google toont nogal wat kinderziekten – sommige analisten roepen om aftreden van topman Pichai