De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft Wim Kok in een tweet geprezen om diens leiderschap.

Clinton liet weten dat Kok het talent had om consensus tot stand te brengen en dat dit Nederland “hielp om zijn kansen te grijpen en zijn uitdagingen aan te gaan”.

Clinton stelde dat de wijze waarop Kok leiderschap uitoefende “een voorbeeld zou moeten zijn voor het effectief oplossen van problemen in de wereld van vandaag”.

Kok overleed afgelopen zaterdag op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. De oud-premier en oud-PvdA-leider stierf in het bijzijn van zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen aan de gevolgen van een hartkwaal.

Kok werd tachtig jaar terug geboren in Bergambacht, op 29 september. Na een opleiding aan Nyenrode belandde hij in de vakbeweging. Hij werkte voor de socialistische NVV en was van 1976 tot 1985 voorzitter van de vakcentrale FNV.

In 1982 sloot hij met de werkgevers het Akkoord van Wassenaar over loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting. Dit akkoord droeg bij aan een economische wederopleving.

In 1986 volgde Kok PvdA-leider Joop den Uyl op. Hij was minister van Financiën en vicepremier in Lubbers III en premier in Paars I en II (met PvdA, VVD en D66). Onder deze kabinetten had Nederland de wind economisch sterk mee.

In 2001 zorgde Kok ervoor dat de omstreden vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, niet aanwezig was bij haar huwelijk met toenmalig kroonprins Willem-Alexander.

Als PvdA-leider dirigeerde Kok zijn partij naar een gematigder koers. In 1995 noemde hij dat het “afschudden van de ideologische veren”.

Kok verwierf internationaal faam als boegbeeld van de “derde weg”, die het midden zocht tussen sociaaldemocratie en liberalisme. Tot zijn bewonderaars behoorden de Amerikaanse president Bill Clinton en de Britse premier Tony Blair.

De commissariaten bij bedrijven als ING en Shell die Kok na zijn politieke loopbaan vervulde, leverden hem kritiek op. Als premier had hij afgegeven op de “exhibitionistische zelfverrijking” in het bedrijfsleven.