De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens zijn verrassingsbezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekondigd dat de Verenigde Staten Oekraïne steunen “zolang het nodig is”.

Het is de eerste keer dat Biden het land bezoekt sinds de Russische inval van bijna een jaar geleden. Aan het begin van de middag verliet Biden de stad.

Hij zei dat er later deze week een nieuw Amerikaanse hulppakket ter waarde van 500 miljoen dollar wordt aangekondigd. Voorts kan Oekraïne rekenen op nieuwe wapenleveranties waaronder munitie en radarsystemen om luchtaanvallen te detecteren. Met de Oekraïense president Volodimir Zelenski besprak Biden ook de levering van langeafstandsraketten.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei Zelenski dat het bezoek van Biden “het belangrijkste ooit is” van een Amerikaanse president aan Oekraïne. Volgens hem is de komst van Biden “een ondubbelzinnig signaal dat de Russen geen schijn van kans maken om het conflict te winnen”. Volgens Biden staat bijna een jaar na de inval “Kiev overeind, Oekraïne overeind, en de democratie overeind”.

Biden was officieel op bezoek in Polen

Het Witte Huis had eerder gemeld dat Biden deze week naar Polen zou gaan, waar hij dinsdag ambtgenoot Andrzej Duda spreekt. Aanvankelijk ontkende het plannen voor een bezoek aan Oekraïne en een ontmoeting met Zelenski. Volgens Amerikaanse media is Biden vanuit Polen per trein naar Kiev gereisd.

Het onaangekondigde bezoek werd als eerst opgemerkt door bewoners van de stad, waar wegen en pleinen werden afgesloten en een lang konvooi auto's bij de Amerikaanse ambassade reed. Er was ook sprake dat "een van de belangrijkste bondgenoten" het land zou bezoeken. Het luchtalarm in Kiev ging af tijdens Bidens bezoek, maar er zijn geen meldingen van Russische luchtaanvallen.

In mei vorig jaar bracht Bidens echtgenote Jill een verrassingsbezoek aan een Oekraïense grensplaats bij de grens met Slowakije. Eind december bracht Zelenski een bezoek aan Biden in Washington. Dat was toen de eerste keer dat de Oekraïense president zijn land verliet sinds de start van de oorlog.

LEES OOK: NAVO bevestigt dat Russisch voorjaarsoffensief tegen Oekraïne is begonnen en roept westen op tot snellere munitieproductie