Het gevreesde nieuwe Russische voorjaarsoffensief tegen Oekraïne is al begonnen, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De bondgenoten van Oekraïne moeten snel meer munitie maken, want het land heeft meer nodig dan er nu kan worden aangevoerd, waarschuwt hij.

De regering in Kiev en haar westerse bondgenoten slaan al geruime tijd alarm over een dreigende nieuwe aanval van Rusland. Die zou bijvoorbeeld kunnen beginnen rond 24 februari, de dag dat de Russische invasie een jaar geleden begon. Maar onder meer rond Bachmoet en in de provincie Loehansk lijkt de aanval al ingezet. “De realiteit is dat we de start al zien”, aldus Stoltenberg.

“Het munitieverbruik van Oekraïne ligt vele malen hoger dan ons productietempo”, zei de secretaris-generaal aan de vooravond van nieuw overleg van de defensieministers van de NAVO-landen en andere bondgenoten van Oekraïne. De levertijd van zwaardere munitie is volgens hem meer dan verdubbeld. Wie nu zware granaten bestelt, zou daar inmiddels tweeënhalf jaar op moeten wachten. En westerse landen raken door hun arsenalen heen.

Toch hoeft Oekraïne volgens de Noorse NAVO-chef niet te wanhopen in de “logistieke wedloop”. “We zitten niet stil en kijken niet toe.” Defensiefabrikanten is al gevraagd naar een hogere versnelling te schakelen. “Je kunt meerdere diensten draaien en in weekends doorwerken.” Bovendien heeft Rusland ook grote aanvoerproblemen. “Dit laat zien dat dit een uitputtingsoorlog is.” Westerse samenlevingen hebben volgens Stoltenberg juist aangetoond dat ze zich flexibel kunnen aanpassen.

De defensieministers zullen zeker bespreken of ze Oekraïne gevechtsvliegtuigen kunnen sturen, zegt Stoltenberg. Ze zouden dat kunnen doen zonder dat de NAVO zich ook echt in de oorlog mengt, stelt hij. Dat gevaar had wel gedreigd als de westerse militaire alliantie vorig jaar had ingestemd met het verzoek van Oekraïne om zijn luchtruim te bewaken, maar dat is bij de levering van bijvoorbeeld F-16's volgens de NAVO-baas "heel anders". Hij tekent wel aan dat het tijd kost om gevechtsvliegtuigen te leveren, en Oekraïne heeft juist haast. "De dringendste noodzaak is dat de al geleverde wapens ook bruikbaar zijn en blijven."

De NAVO was zondag doelwit van een cyberaanval, bevestigt Stoltenberg. Meerdere websites gingen plat, maar de meeste werken weer. De aanvallers hebben geen toegang weten te krijgen tot besloten netwerken en vertrouwelijke informatie, onderstreept hij.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne is veel grootschaliger dan de NAVO had verwacht: verbruik van munitie en dodentallen ‘buitenproportioneel hoog’, volgens generaal