Partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer van de christendemocratische CDU zal zich niet kandidaat stellen voor het bondskanselierschap van Duitsland. Ze heeft dat maandag aan haar partij laten weten, meldt een woordvoerder van de CDU.

Kramp-Karrenbauer was de beoogde opvolger van bondskanselier Angela Merkel. De eerstvolgende landelijke verkiezingen in Duitsland staan gepland voor het najaar van 2021.

De 57-jarige Kramp-Karrenbauer stuitte binnen haar partij op kritiek. Niet iedereen was overtuigd van haar leiderschapskwaliteiten. Dat werd vorige week nog eens duidelijk toen de lokale tak van de CDU in deelstaat Thüringen een bond smeedde met de nationalistische en populistische Alternative für Deutschland (AfD). Dat was tegen de zin van Kramp-Karrenbauer en Merkel.

Duitse CDU zoekt boegbeeld nu het tijdperk van Merkel ten einde loopt

Merkel regeert Duitsland sinds 2005. In mei 2019 gaf Merkel aan in functie te blijven tot in het jaar 2021. “Ik ben bereid tot het eind van mijn ambtstermijn door te gaan. Dat heb ik de mensen ook beloofd”, zei ze in een interview met Christiane Amanpour. De befaamde correspondente van CNN vroeg de Duitse regeringsleidster onder meer of ze moe was en zich een “wrak” voelde.

Het voorzitterschap van de CDU droeg ze in december 2018 over aan Annegret Kramp-Karrenbauer. Maar de beoogde opvolgster van Merkel beging een aantal politieke misstappen. Na de nederlaag van christendemocraten in de Europese verkiezingen van mei 2019 nam de kritiek toe.

In juli 2019 werd Kramp-Karrenbauer benoemd tot de minister van Defensie in Duitsland. Zij volgde partijgenote Ursula von der Leyen op, die was voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

De benoeming van Kramp-Karrenbauer op Defensie werd als een lakmoesproef gezien voor haar politieke kwaliteiten, omdat dit in Duitsland als een zeer lastig ministerie geldt met een hoog afbreukrisico.

Inmiddels het Kramp-Karrenbauer dus zelf de conclusie getrokken dat ze onvoldoende steun heeft binnen haar eigen partij om Merkel te kunnen opvolgen.

LEES OOK: Duitsland ontkomt op een haar na aan een recessie: gaat Merkel werk maken van investeren in wegen, treinen en internet?