Het Belgische industriële investeringsbedrijf Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht over van de Staat. De totale opbrengst van de verkoop voor de Staat bedraagt bijna 3,6 miljoen euro.

Bij de KNM werken ongeveer negentig mensen. De activiteiten zullen na de overname op termijn op een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht worden doorgezet.

De Munt heeft nog een lening bij de Staat van 1,2 miljoen euro. Als die is afgelost blijft een netto-opbrengst van 2,4 miljoen euro over.

Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer en in april bevestigde het kabinet dat er plannen waren voor de privatisering van de muntenproducent. Daarop werd een zoektocht gestart naar een koper.

Order uit Chili

De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten. Nu gaat het vooral om stuivers, verder worden er veel buitenlandse munten geslagen. Een order uit Chili om 850 miljoen peso’s te produceren zorgde voor grote problemen en leverde het bedrijf een boete op wegens wanprestatie. Ook slaat de KNM herdenkingsmunten.

De Munt zorgt er ook voor dat beschadigde munten worden ingenomen en vernietigd. Daarnaast speelt de KNM een belangrijke rol in de strijd tegen valsemunterij. Die twee taken worden na de verkoop overgenomen door De Nederlandsche Bank.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) stelt dat met de verkoop aan Heylen de Munt een nieuwe toekomst tegemoet kan gaan. De investeerder heeft de ambitie om de KNM uit te bouwen tot een belangrijke speler in Europa. Heylen is met zijn dochterbedrijf Royal Blanking actief op de markt van circulatiegeld. Volgens het bedrijf vormt de overname een goede aanvulling op de bestaande muntactiviteiten.

Belgische overnames: PostNL

Bij een ander Nederlands bedrijf is de staat een stuk minder happig op verkoop aan een Belgische partij.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft zijn Belgische collega Alexander De Croo afgelopen week verteld dat hij niets ziet in het plan van Bpost om zijn Nederlandse collega PostNL over te nemen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vroeg de regering bovendien donderdag om via een aanpassing van de postwet meer obstakels op te werpen voor een ongewenste overname van het postbedrijf.

Het bestuur en de raad van commissarissen van PostNL zijn vooralsnog ook niet happig en stellen vertrouwen te hebben in een zelfstandige toekomst van hun bedrijf. De beloftes die Bpost doet op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen en nieuwe banen vinden ze niet hard genoeg.

Verder zou de nu door Bpost voorgestelde 0vernamedeal van 2,5 miljard euro te veel onzekerheden bevatten, waaraan PostNL zijn aandeelhouders andere belanghebbenden niet wil blootstellen.

LEES OOK: Bpost-topman Koen Van Gerven geeft deze 4 redenen voor de overname van PostNL