In de eerste aangifteweek hebben al 2 miljoen Nederlanders hun aangifte inkomstenbelasting ingevuld. Dat zijn er 200.000 meer dan in dezelfde week vorig jaar, opnieuw een record, zo meldt de Belastingdienst.

Van die 2 miljoen mensen hebben er 263.000 aangifte gedaan via de app, tegen 208.000 in de eerste aangifteweek vorig jaar.

Een woordvoerder denkt dat mensen al vroeg aangifte doen omdat ze dan voor 1 juli, dus voor de zomervakantie, horen of ze geld terugkrijgen.

Ook was het in een deel van het land de afgelopen week nog voorjaarsvakantie en was het niet bijster mooi weer. Verder is het aangifteformulier al grotendeels ingevuld, zodat veel mensen het alleen maar hoeven na te lopen voordat ze het versturen.

Op de website van de fiscus wordt druk gezocht naar informatie over aftrekposten, met name welke zorgkosten aftrekbaar zijn. Ook wordt veel gezocht op het doen van aangifte en welke gegevens daarvoor nodig zijn.

Jaarlijks doen 12 miljoen Nederlanders aangifte: 9 miljoen in de aangifteperiode van 1 maart tot 1 mei, de rest vraagt uitstel aan en verstuurt de aangifte later in het jaar.

Belastingaangifte: slimme aftrekposten op een rij

Business Insider bracht in februari een reeks artikelen uit over verschillende aftrekposten voor de belastingaangifte. Hieronder zetten we ze allemaal nog even bij elkaar.

Voor belastingadviseurs heeft de Belastingdienst een speciaal lijstje opgesteld van zaken die extra aandacht krijgen bij de controle. Denk hierbij aan zaken als het opgeven van je bitcoins of een verhoging van de hypotheek. In dit artikel nemen we de hoofdpunten door:

Belangrijke aftrekposten voor veel particulieren hebben te maken met de drie zaken: de eigen woning (denk aan de hypotheekrenteaftrek), spaargeld en beleggingen, en ziektekosten. Daar kun je deze drie artikelen voor raadplegen:

Bepaalde aftrekposten zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Denk aan zaken als studiekosten, of kosten voor kinderen. Hier vind je twee nuttige artikelen:

Verder is vervoer voor de meeste belastingplichtigen een belangrijke uitgavenpost. Of het nu gaat om zakelijke kilometers met de auto of het OV. Daar kun je in deze twee artikelen meer over lezen:

Handig om te weten ook: hoe zit het precies met de zogenoemde heffingskortingen? Ofwel aftrekposten die je cadeau krijgt:

Tot slot: wil je alle informatie in één pakketje bij elkaar hebben? Download dan de gratis whitepaper: