De aangifte voor de inkomstenbelasting komt eraan: vanaf 1 maart mogen we de belastingaangifte indienen. Voor veel mensen betekent dat zoeken naar leuke aftrekposten en dozen met bonnetjes en stapels afschriften doorspitten.

Bekijk hier het overzicht van de serie van Business Insider over aftrekposten voor de belastingaangifte 2021, met onder meer artikelen over zorgkosten en de auto van de zaak.

In dit artikel kijken we specifiek naar wat je moet doen bij de belastingaangifte, als je cryptomunten bezit. Dat gold eind vorig jaar voor naar schatting 1,6 miljoen Nederlanders.

Bezit je cryptomunten zoals de bitcoin? Dan wil de Belastingdienst dat graag weten. Vooralsnog heeft de fiscus daar wel jouw hulp bij nodig: het kan namelijk nog een jaar duren voordat deze gegevens automatisch worden verstrekt door cryptobeurzen.

Verzwijg je je cryptobezit, dan kan je dat duur komen te staan. De Belastingdienst beschouwt het niet opgegeven vermogen in cryptomunten namelijk als verhuld vermogen.

In uitzonderlijke gevallen kan een boete oplopen tot drie keer het aan belasting verschuldigde bedrag. Naast een boete, kan de fiscus in sommige gevallen ook overgaan tot strafrechtelijke vervolging. 

Hieronder bespreken we waar je van de ficus op moet letten als particuliere belegger, als particuliere ‘miner’ of wanneer je je loon in cryptomunten ontvangt.


Particuliere belegger met cryptomunten

De Belastingdienst beschouwt cryptovaluta als bezit dat onder de vermogensheffing in box 3 valt. Zodra je vermogen – inclusief cryptobezit – boven het heffingsvrije bedrag van 50.000 euro (of het dubbele voor fiscale partners) uitkomt, zul je het dus moeten betrekken in je belastingaangifte.

Bij de waardering daarvan houdt de fiscus als peildatum 1 januari 2021 aan en wat je cryptovermogen op die dag waard was.

Wie in crypto’s belegt, weet dat koersen flink kunnen schommelen. Het kan dus heel goed zijn dat de actuele waarde van je cryptobezit sterk verschilt van de waarde per 1 januari 2021. Dat kan fiscaal gezien zowel positief als negatief uitpakken

Volgens belastingadvieusbureau Tax at Work is het het meest praktisch om de koers op 1 januari iets na middernacht te hanteren. Ook is de koers van een cryptomunt niet bij elke beurs gelijk. Volgens Tax at Work kun je zelf kiezen welke koers je hanteert. Wel is het van belang dat je ieder jaar dezelfde beurs en hetzelfde tijdstip aanhoudt.


Particuliere belegger die ook minet

Ben je een particulier belegger, maar delf je ook nog eens naar digitaal goud? Dan wordt het al wat ingewikkelder.

In principe hoef je de opbrengsten van mining-activiteiten niet op te geven. De Belastingdienst houdt er rekening mee dat er veel computerrekenkracht nodig is voor mining én dat je maar een beperkte dagelijkse hoeveelheid kunt delven. Er zal dan ook niet snel sprake zijn van een echt voordeel.

Dat wordt anders wanneer de opbrengsten hoger zijn dan de kosten. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en moet je je inkomsten in je aangiften opgeven. Zaak dus om veel kosten te blijven maken.


Loon in cryptomunten

En wat als je nou uitbetaald wordt in bitcoin? Ben je werknemer, dan moet je werkgever de cryptovaluta omrekenen in euro’s op het moment dat je ze ontvangt. Er is volgens de fiscus dan sprake van loon in natura.

Ben je ondernemer en word je voor je diensten of leveringen uitbetaald in bitcoin, dan gelden weer andere regels. Je moet de crypto’s omrekenen naar euro’s en dat bij je omzet rekenen.

Echter, bij het omwisselen van de cryptovaluta kun je winst of verlies maken. En dat komt tot uitdrukking in je winst-en-verliesrekening. Wanneer je op de balansdatum nog cryptovaluta hebt staan, moet je die op kostprijs waarderen of tegen een lagere marktwaarde.

Ben je ondernemer en koop je cryptovaluta, dan vallen deze alleen onder je ondernemingsvermogen wanneer je de aankoop binnen de normale bedrijfsuitoefening doet.

In alle andere gevallen hoort de aankoop tot je privévermogen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zogeheten ‘duurzaam overtollige middelen’. Dit zijn gelden die geen functie hebben in je onderneming: ze zijn niet direct nodig voor de bedrijfsuitoefening en evenmin bestemd om binnen afzienbare tijd te besteden aan bijvoorbeeld investeringen. Deze cryptovaluta geef je dan weer aan in box 3.


De waarde van 10 bekende crypto’s op 1 januari 2021

Voor de vermogensbelasting in box 3 geldt dus dat 1 januari van het aangiftejaar de peildatum is. Bij de huidige aangifte betreft het dus 1 januari 2021.

Om het wat makkelijker voor je te maken, hebben we de koersen van tien bekende cryptomunten voor je verzameld. Het gaat hierbij om de waarde van de betreffende crypto op 1 januari 2021 om 01.00 uur. De koersen zijn afkomstig van de veelgebruikte site Coinmarketcap, die verschillende cryptobeurzen in de gaten houdt.

Bekijk hieronder de koersen van tien bekende cryptomunten op 1 januari 2021 om 01.00 uur:

  • Bitcoin (btc): 24.046,62 euro
  • Ethereum (eth): 597,90 euro
  • Binance Coin (bnb): 31,03 euro
  • Ripple (xrp): 0,1944 euro
  • Cardano (ada): 0,1435 euro
  • Solana (sol): 1,508 euro
  • Terra (luna): 0,5317 euro
  • Avalanche (avax): 3,00 euro
  • Dogecoin (doge): 0,0046 euro
  • Polkadot (dot): 6,80 euro

LEES OOK: De ‘bitcoinwinter’ komt eraan – oprichter van grote cryptobeurs Huobi denkt dat belangrijkste cryptomunt pas in 2025 opleeft