Premium content ophalen

Ryan Paisley, columnist voor de financiële markten bij Insider, gaat in op handelen op de cryptomarkt.

Hij geeft 3 tips en waarschuwt voor valkuilen als je net begint met handelen in crypto’s.

“Het beursgezegde ‘Het gaat er niet om hoeveel geld je verdient, maar hoeveel geld je overhoudt’, geldt ook voor beleggen in cryptomunten.”

De Amerikaanse financieel analist Ryan Paisley is columnist bij Insider en beantwoordt lezersvragen van particuliere beleggers.

Paisley geeft duidelijke tips, puttend uit twee decennia ervaring in de financiële wereld. Zijn adviezen gaan niet over welke aandelen of cryptomunten je moet kopen, maar hoe je het handelen het slimst kunt aanpakken om jezelf een voorsprong te geven.

Dit keer gaat hij in op de opmerking van een lezer over het handelen in crypto’s.

Paisley: “De cryptomarkt is erg instabiel. Ja, je kunt veel geld verdienen door op koersschommelingen in te spelen, maar wat de overgrote meerderheid van de grootverdieners vergeet te vermelden is dat de verliezen even groot kunnen zijn.

“Een andere belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de meeste mensen die in de afgelopen jaren grote rendementen maakten, dit deden in een booming markt, waarin je geld kon verdienen op iedere aankoop.

“Veel mensen die geld hebben verdiend met cryptobeleggingen deden dit zonder specifieke vaardigheden of kennis. Velen zijn deze winst weer kwijtgeraakt tijdens diepe dalen die de cryptomarkt de afgelopen tijd heeft bereikt.

“Het beursgezegde ‘Het gaat er niet om hoeveel geld je verdient, maar hoeveel geld je overhoudt’, geldt ook voor beleggen in cryptomunten.

“Mijn favoriete vergelijking voor het succes van nieuwkomers op de cryptomarkt komt uit poker. Het ergste dat een nieuwe speler kan overkomen is een paar grote potten winnen door een toevallig gunstige hand. De enige les die hij of zij zal meenemen, is het idee van een persoonlijke gave waarmee gewonnen kan worden. Die misvatting zal iemand op de langere termijn duur komen te staan.”

Hieronder de drie do’s and don’ts van Ryan Paisley voor startende cryptobeleggers:

Tips:

  1. Doe onderzoek. Begrijpen waar je je geld op inzet lijkt een vanzelfsprekendheid, maar je zult er versteld van staan hoeveel mensen deze eenvoudige regel niet volgen op de cryptomarkt. Ik suggereer niet dat je een expert moet worden op het gebied van blockchain om te kunnen beleggen. Gewoon een eenvoudig overzicht maken van de specifieke eigenschappen van een cryptomunt zal je een heel eind op weg helpen.
  2. Begin met een beperkt aantal coins. De verleiding is groot om op elke ‘s-coin’ in te springen die door een bekendheid op Twitter wordt aangeprezen. Doe dit niet! Begin in plaats daarvan met een vast aantal munten waarin je belegt. Dit zal je dwingen om voor kwaliteit te kiezen. Munten met een hoge marktkapitalisatie en veel liquiditeit.
  3. Houd rekening met forse koersschommelingen. Wees mentaal voorbereid op de zware verliezen die veroorzaakt kunnen worden door willekeurige tweets van Elon Musk en krantenkoppen over overheidsregulering van crypto’s.

Valkuilen:

  1. Pas op met beleggen met geleend geld. Veel cryptobeurzen bieden veel ruime mogelijkheden om te beleggen met geleend geld aan beginnende handelaren, meer dan ze zouden moeten doen. Dit werkt als een drug: Je leent een beetje, verdient wat geld, dus je leent een beetje meer, verdient weer een beetje geld. Dan besluit je hoger in te zetten en neemt de koers plots een duik naar beneden, waardoor je de broker meer verschuldigd bent dan je ooit hebt ingelegd. Met kleine beleggingsrekening is de verleiding om dit te doen altijd enorm, maar het is een heilloze weg.
  2. Wees sceptisch als je ‘hulp’ aangeboden krijgt. Je zult mensen tegenkomen die ofwel de koers van een cryptomunt proberen op te pompen voor hun eigen financieel gewin, of je een dienst proberen te verkopen – wat meestal neerkomt op slechte technische analyses of ‘lessen’, of erger nog, je overhalen om je geld af te staan zodat zij dit voor jou kunnen beleggen met nul financieel risico voor henzelf. Deze twee groepen maken 90 procent uit van alle ‘crypto-experts’ die je op sociale media tegenkomt. Vermijd ze.
  3. Laat je niet meeslepen door de hype. Is crypto de toekomst? Ik denk dat het zeker deel van de toekomst zal gaan uitmaken. Maar zal dat met gedecentraliseerde munten zijn, zoals bitcoin? Of digitale munten van centrale banken? Mijn gevoel zegt me dat digitale munten van centrale banken zullen domineren en dat er plaats zal zijn voor een paar gedecentraliseerde munten die een niche vullen. Maar ik zit al 20 jaar in de markt en kan nog steeds alleen maar gissen. Laat je hoe dan ook niet omver praten door iedereen die met absolute zekerheid vertelt dat een bepaalde munt de toekomst van geld is.
[activecampaign form=28]
 
Premium content ophalen