Verzekeraar ASR geeft milieuvriendelijke boeren een korting van 5 procent tot 10 procent op de pachtsom die zij betalen. Dat maakt het beursgenoteerde concern dinsdag bekend.

De vastgoedtak van ASR is de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in Nederland. Zo bezit ASR Real Estate 36.000 hectare landbouwgrond en 6.000 hectare aan landgoederen. Ruim 2.000 Nederlandse boeren pachten er grond.

Het belonen van schone boeren valt onder de strategie ‘klimaat-slim boeren’ van ASR, De verzekeraar benadrukt dat de druk op boeren om milieuvriendelijker te werken de afgelopen jaren is toegenomen.

‘Grotere impact verwacht’

Deze stap kan navolging krijgen, zegt portefeuillemanager Fadyan Pronk van ASR Dutch Farmland Fund in een toelichting tegen Het Financieele Dagblad. “We verwachten een grotere impact van onze stap dan alleen rechtstreeks voor de grond die wij verpachten. Want boeren die van ons pachten, bewerken ook vaak grond van andere eigenaren. Als ze op ASR-grond duurzaam boeren, doen ze dat waarschijnlijk ook in de rest van hun bedrijf.”

Volgens ASR verbetert door deze regeling de verdiencapaciteit van boeren en "vermindert ons debiteurenrisico", zegt Pronk tegen het FD. Ook is schone grond bij verkoop of uitgifte aan een nieuwe pachter meer waard dan intensief door gangbare boeren bewerkte grond, merkt de verzekeraar op.

ASR verwacht dat in 2024 alle nieuwe pachters voor milieuvriendelijk boeren gaan. Van de bestaande pachters zou 15 tot 20 procent in aanmerking komen voor deze korting.

LEES OOK: ‘Kabinet trekt €350 miljoen uit om boeren bij Natura-2000 gebieden uit te kopen’