In totaal trekt het kabinet Rutte 3 zo’n half miljard euro uit om boeren uit te kopen of bij te dragen aan verduurzaming van boerenbedrijven. De plannen om boeren te helpen bij de aanpak van de stikstofcrisis worden vrijdag officieel bekend gemaakt. Maar de cijfers rollen al naar buiten bij diverse media.

Volgens Nu.nl reserveert het kabinet 350 miljoen euro op ‘piekbelasters’ uit te kopen. Daarbij gaat het boeren met bedrijven die stikstof uitstoten in de buurt van Natura-2000 gebieden. Daarnaast wordt er een kleine 200 miljoen euro gereserveerd voor steun aan boeren die stallen willen verduurzamen.

Maandag meldde persbureau ANP op basis van bronnen in Den Haag al dat het kabinet “enkele honderden miljoenen euro’s” wil steken in het uitkopen van boeren die willen stoppen.

Het kabinet wil vrijdag een brief naar de Tweede Kamer sturen met de maatregelen voor de agrarische sector. Er ligt nu een conceptplan, waarover deze week nog onder meer met provincies en binnen de coalitie wordt gesproken.

Boeren uitkopen en regeling tegen geuroverlast

Naast de nieuwe regeling, die bedoeld is om de stikstofneerslag van de agrarische sector te verminderen, overweegt het kabinet de regeling die eind vorig jaar is aangekondigd om geuroverlast tegen te gaan, uit te breiden.

Het kabinet stelde hier volgens 180 miljoen beschikbaar en kreeg veel meer aanmeldingen dan verwacht. De coalitie wil zoveel mogelijk boeren die aan de voorwaarden voldoen uitkopen, ook als daar extra geld voor nodig is.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een reeks maatregelen aan om de bouw weer op gang te krijgen. Zo gaat de samenstelling van veevoer veranderen en wordt de maximumsnelheid overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur.

LEES OOK: Van de 503 varkensboeren die zich willen laten uitkopen door de overheid komen er 305 uit Noord-Brabant