Je kunt weer advies krijgen van Arthur Andersen. De merknaam van het bedrijf dat ten onder ging door zijn bemoeienis met de fraude bij Enron,  is gekocht door een fiscaal adviesbedrijf dat 23 voormalige Andersen-partners telt.

Hun bedrijf, WTAS, gaat verder onder de naam Andersen Tax. Dinsdag al ging de website om. “Een naam uit het verleden, een bedrijf voor de toekomst”, luidt de slogan. Andersen Tax gaat alleen belastingadvies uitbrengen; accountantsdiensten horen niet tot het dienstenpakket.

Ook in Nederland keert de bedrijfsnaam terug, meldt Het Financieele Dagblad. Taxperience, een belastingadviseur waar vier van de acht partners ooit bij Andersen werkten, gaat zijn naam ook wijzigen in Andersen Tax. Het bedrijf werkte al samen met WTAS.

Arthur Andersen was ooit een van de grootste accountants ter wereld. Maar toen bleek dat het bedrijf zelf nauw betrokken was bij het boekhoudschandaal van Enron – zo vernietigde het documenten – ging het adviesbedrijf kopje onder.

Dat is twaalf jaar geleden. De mensen bij WTAS zien nog steeds grote waarde in de merknaam. Volgens directeur Mark Vorsatz was het schandaal bij Enron het werk van een handjevol mensen, dat niet representatief was voor heel Arthur Andersen, zo vertelt hij The Wall Street Journal.

Vorsatz liet uitgebreid onderzoek doen naar de merknaam. Dat zou uitwijzen dat die nog grote waarde vertegenwoordigt. Ruben van Aarle, de directeur van  Taxperience zegt tegen het FD: "De Enron-affaire wordt gezien als een incident en een boekhoudschandaal, terwijl wij alleen verder gaan met belastingadvies."

Andersen Tax wil een serieuze concurrent worden voor de belastingadviestakken van de Big Four accountants. Dit jaar verwacht het internationaal een omzet van 200 miljoen dollar; een derde meer dan vorig jaar. Op een ranglijst van het Amerikaanse vakblad Accounting Today staat het in de VS vooralsnog op de zestiende plaats.

Oops! We could not locate your form.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl