• Armin Laschet, de beoogde opvolger van bondskanselier Angela Merkel, lachte zaterdag voor het oog van de media tijdens een bezoek aan een door overstromingen geteisterde stad in Duitsland.
  • De leider van de Duitse christendemocratische partij CDU verontschuldigde zich op Twitter na heftige reacties.
  • Duitsland gaat in september naar de stembus.

Armin Laschet, de potentiële opvolger van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, heeft zaterdag zijn excuses aangeboden. Hij verscheen lachend in beeld tijdens een persconferentie in het Duitse Erftstadt, dat door overstromingen zwaar is getroffen.

Lees ook: Stroomstoringen en gevaarlijke situaties door wateroverlast in Limburg, deel A2 wordt afgesloten – 49 doden en 60 vermisten in westen van Duitsland

Laschet, leider van de christendemocratische partij CDU en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, bezocht in het weekend de door overstromingen getroffen gebieden.

Tijdens een bezoek aan het verwoeste Erftstadt moest Laschet op de achtergrond hard lachen toen de Duitse president Frank-Walter Steinmeier de media te woord stond over de hulp die de getroffen gebieden geboden wordt.  

Een fotograaf maakte later de onderstaande foto van een lachende Laschet:

Foto: Marius Becker/Pool via REUTERS
Foto: Marius Becker/Pool via REUTERS

Laschets optreden leidde tot forse kritiek

Het moment leidde tot verbijstering bij politici en het publiek. Lars Klingbeil van de sociaaldemocratische partij SPD, die landelijk regeert met de CDU, noemde het optreden van Laschet “onfatsoenlijk” en “schandalig”. Op Twitter werd de hashtag #LaschetLacht al gauw trending.

Laschet bood zaterdag zijn excuses aan op Twitter en noemde zijn gedrag “ongepast”.

“We zijn zeer begaan met het lot van de getroffenen, waarover wij in vele gesprekken hebben gehoord”, schreef Laschet. “Ik betreur des te meer de indruk die door het gesprek is gewekt. Dit was ongepast en het spijt me.”

Laschets CDU ging vorige week nog aan kop in de peilingen, maar heeft sinds februari dit jaar wel veel stemmen moeten inleveren – met name aan de Groenen.

De laatste weken waren de christendemocraten juist weer aan een opmars in de peilingen bezig.

Lees meer over de Duitse verkiezingen: