• Apple moet waarschijnlijk de productiedoelen van de iPhone 13 voor 2021 verlagen
  • De smartphonemaker zou dit jaar 10 miljoen telefoons minder kunnen gaan maken dan aanvankelijk gepland door de aanhoudende chiptekorten.
  • Aankomende maandag 18 oktober houdt de techgigant een evenement waarbij vermoedelijk nieuwe MacBooks worden getoond.

Apple gaat waarschijnlijk de productiedoelen voor de iPhone 13 voor dit jaar verlagen met ongeveer 10 miljoen telefoons. Dit komt door de aanhoudende, wereldwijde chiptekorten, meldde persbureau Bloomberg dinsdag.

Apple wilde in het laatste kwartaal van dit jaar eigenlijk 90 miljoen iPhone 13’s produceren, maar liet productiepartners onlangs weten dat het deze doelstelling verlaagt. Toeleveranciers Broadcom en Texas Instruments kunnen waarschijnlijk niet genoeg onderdelen voor de nieuwe smartphone aanleveren. Dit blijkt uit navraag van Bloomberg bij anonieme bronnen met kennis van zaken.

De belangrijkste chip van de iPhone 13, de Apple A15 Bionic-processor, maakt Apple in eigen beheer. Bij deze chip zijn er geen tekorten. Voor andere chips is Apple nog wel afhankelijk van derden.

Apple reageerde niet op een verzoek om commentaar van Insider.

De chiptekorten hebben hun impact op meerdere leveringsketens wereldwijd. De techindustrie, autofabrikanten en andere sectoren worden hierdoor hard geraakt. Naar verwachting gaat het tekort aan computerchips bedrijven enkele honderden miljarden euro's kosten in 2021. Experts zeggen dat de tekorten nog wel twee jaar kunnen aanhouden.

Nieuwe MacBooks, Mac Mini en AirPods

Na de jaarlijkse introductie van de nieuwe iPhones in september, organiseert Apple doorgaans een paar weken later een event waarbij het wederom enkele nieuwe producten toont. Dit jaar noemt de techgigant het event 'Unleashed', waarbij de nadruk lijkt te liggen op snelheid.

Daarom verwachten Apple-volgers dat het bedrijf de krachtigere M1X-chip zal tonen, als onderdeel van nieuwe MacBooks en Mac Mini's. De nieuwe chip heeft naar verluidt 10 interne CPU-cores en 16 tot 32 cores in de grafische processor. De huidige M1-processor heeft 8 CPU-cores en 7 of 8 grafische-cores.

Naast de boost in brute rekenkracht, krijgt het scherm van de laptops ook een flinke update. Volgens de bekende Apple-watcher Ross Young krijgen de 14- en 16-inch MacBook Pro's beide een 120 Hz mini-LED-scherm.

Daarnaast zou de magnetische MagSafe-connector weer terugkomen op de nieuwe MacBooks en worden ze ook weer voorzien van een HDMI-poort en een gleuf voor SD-kaarten. De touchbar komt naar verluidt niet meer terug op de nieuwe modellen.

De nieuwe Mac Mini is waarschijnlijk een topmodel dat boven de huidige line-up komt te staan. Deze krijgt meer poorten en moet daarmee professionals meer aanspreken.

En last but not least: Apple komt waarschijnlijk eindelijk met nieuwe AirPods. Het gaat hier om de derde generatie die volgens de geruchten eigenlijk vorig jaar al gelanceerd moesten worden. De nieuwe AirPods krijgen waarschijnlijk nagenoeg hetzelfde design als de AirPods Pro, maar dan met kortere stammetjes en een andere oplaad-case.

Lees hier meer nieuws over Apple: