• Apple heeft een Slack-kanaal gesloten dat werknemers hadden gecreëerd om over hun salarissen te praten.
  • En dat terwijl kanalen als #fun-dogs wel zijn toegestaan, ondanks dat er een regel bestaat die niet-werkgerelateerde zaken verbiedt.
  • Experts zeggen dat Apple “zichzelf in de voet geschoten heeft” door het bedrijfsbeleid niet consequent toe te passen.

Apple heeft een Slack-kanaal gesloten dat werknemers hadden gecreëerd om over het salaris te praten wat ze krijgen bij het bedrijf. Experts zeggen tegen Insider dat Apple zich daarmee “op heel glad terrein” begeeft.

Apple heeft het kanaal gesloten, omdat het de bedrijfsvoorwaarden voor het gebruik van Slack schond, meldt The Verge. Ook al komt de inhoud wel overeen met “het streven naar gelijke betaling” dat Apple heeft uitgesproken.

Apple stelt ook dat “Slack-kanalen voor activiteiten en hobby’s die niet zijn erkend als Apple Employee-clubs of Diversity Network Associations (DNA’s) niet zijn toegestaan en niet gecreëerd zouden moeten worden.” Maar volgens The Verge lijkt Apple niet erg consequent te zijn met het handhaven van dat beleid, aangezien er heel wat Slack-kanalen bestaan die over niet-werkgerelateerde zaken gaan als honden, games, moppen en tafelvoetbal.

Hoewel experts die we hebben gesproken zeggen dat het moeilijk vast te stellen is of het strikt genomen legaal of illegaal is wat Apple doet, zijn ze het er wel over eens dat het bedrijf zich op glad ijs begeeft door de regels niet consequent toe te passen. Als werknemers een rechtszaak aan zouden spannen, zou Apple weleens in de problemen kunnen komen.

"Een bedrijf kan een beleid hebben waarbij persoonlijk gebruik van e-mail, Slack of andere communicatietechnologie verboden is", zegt partner Anne Clark van advocatenkantoor Vladeck, Raskin & Clark tegen Insider. Maar "als het alleen maar een probleem is als iemand praat over salaris, discriminatie of andere werkomstandigheden, dan schendt het bedrijf de wet."

Ja tegen vrolijke onderwerpen en nee tegen arbeidsomstandigheden?

apple logo
Foto: Sean Gallup/Getty Images

De Amerikaanse National Labor Relations Act (NLRA) beschermt werknemers zodat ze over salarissen en werkomstandigheden kunnen praten, zegt arbeidsrechtadvocaat en professor Dan Bowling tegen Insider. Het is onwettig als een bedrijf dat tegenhoudt.

"Als twee of meer werknemers praten over de werkomstandigheden worden ze beschermd door de NLRA", stelt Clark. Maar in dit geval is het volgens de experts toch niet zo zwart-wit.

Dat is omdat Apple tot op bepaalde hoogte het recht heeft om werknemers te verbieden om apparaten en software te gebruiken - in dit geval Slack - om over niet-werkgerelateerde zaken te praten. Ook mag het gebruik van bedrijfssystemen onder werktijd worden verboden als die worden gebruikt voor zaken die niks met het werk te maken hebben.

"Maar als ze andere onderwerpen toestaan en gesprekken over salarissen en vakbonden niet, dan manoeuvreert Apple zichzelf in een moeilijke positie en schiet het zichzelf in de voet", zegt Bowling.

Clark zegt iets vergelijkbaars en stelt dat Apple niet kan zeggen dat werknemers wel over "vrolijke en onzinnige zaken" kunnen praten, maar niet over zaken die met de werkomstandigheden te maken hebben.

Arbeidsrechtadvocaat Paul Holtzman van Krokidas en Bluestein vergelijkt het met de werknemersrechten van voor de opkomst van internet, toen werkgevers verboden om materiaal te verspreiden via postbussen of persoonlijk contact binnen bedrijven of scholen aan banden legden.

Als bedrijven het algemene beleid hadden dat zakelijke postbussen alleen gebruik mochten worden voor werkgerelateerde zaken en papierwerk van vakbonden verboden, maar tegelijkertijd wel promotie van de meisjesscouts of voetbalnieuws toelieten, dan zouden ze worden aangesproken voor "het anders behandelen van vakbondsmateriaal dan ander niet-werkgerelateerd materiaal".

Experts zijn het erover eens dat Apple in een eventuele rechtszaak vooral het inconsistente beleid zal moeten uitleggen. Bowling denkt zelfs dat werknemers een zaak over oneerlijke praktijken op de werkvloer zouden kunnen winnen van Apple.

"Ik denk dat ze zich op heel glad terrein begeven gezien de NLRA, de rechten in de staat Californië en de discriminatiestatuten", oordeelt ook Clark.

[activecampaign form=20]

Lees meer opvallend nieuws over arbeidsrecht: