Apple heeft onlangs een nieuwe versie van de 13-inch Macbook Pro uitgebracht. Aan de buitenkant zie je bijna geen verschil met het voorgaande model. En ook de prijs is met 1.499 euro gelijk gebleven.

Maar onder de motorkap zijn er de nodige veranderingen, blijkt uit de teardown van iFixit, dat het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro binnenstebuiten heeft gekeerd.

De grootste verandering is de nieuwe processor, die volgens benchmarktests aanzienlijk beter presteert dan zijn voorganger. Maar er zijn ook wijzigingen die niet bij iedereen in de smaak zullen vallen, zoals de toevoeging van de Touch Bar.

Kijk mee naar de veranderingen die Apple heeft doorgevoerd in de nieuwe 13-inch MacBook Pro:


Wat er goed is:

Bron: iFixit
  • De 13-inch MacBook Pro heeft een quadcore Intel i5-processor aan boord die is geklokt op 1,4 GHz. Macrumors.com onderwierp de nieuwe Apple-laptop aan een benchmarktest. Daaruit blijkt dat de MacBook Pro uit 2019 83 procent sneller is dan zijn voorganger.
  • Het 13-inch model heeft nu ook een Touch ID-vingerafdrukscanner om de laptop te ontgrendelen.
  • De twee USB-C/Thunderbolt 3-poorten zijn makkelijker te vervangen. En dat is handig, want de poorten kunnen relatief snel stukgaan door het constant in- en uitpluggen van apparaten. Bij oudere MacBook-modellen waren de ingangen vastgesoldeerd aan het moederbord, waardoor repareren al snel een dure grap werd.
  • Hetzelfde geldt voor de koptelefooningang. Vervangen is nu eenvoudiger.
  • De accu is een fractie groter geworden: van 52,5 wattuur bij het model uit 2016 naar een capaciteit van 58,2 wattuur bij de nieuwste MacBook Pro. Maar volgens iFixit zul je daar in de praktijk nauwelijks iets van merken. Apple heeft functies zoals de Touch Bar toegevoegd die extra stroom verbruiken. De batterijduur blijft daarom 10 uur, volgens de website van Apple.

Dit is nog steeds matig:

Bron: Hollis Johnson/Business Insider
  • De 13-inch MacBook Pro heeft nu ook het nieuwste vlindertoetsenbord, dezelfde als in het 15-inch model dat Apple in mei uitbracht. Het plattere toetsenbord dat in 2015 werd geïntroduceerd kampt sinds het begin met technische problemen. Gebruikers klaagden eindeloos dat het toetsenbord makkelijk stukgaat en dat toetsen al door een klein beetje stof vast komen te zitten. Dat probleem claimt Apple nu te hebben opgelost. Toch valt de nieuwste MacBook Pro nog steeds onder het reparatieprogramma.
  • Het instapmodel van de MacBook Pro heeft nu ook de Touch Bar, de touchscreen-strook boven het toetsenbord die de functietoetsen vervangt. De meningen over de Touch Bar zijn verdeeld, dus het is de vraag of dit echt een vooruitgang is.

Andere veranderingen onder de motorkap.

Bron: iFixit
  • De koelplaten die de warmte moeten afvoeren zijn iets verkleind. iFixit vermoedt dat dit is gedaan om ruimte te maken voor de Touch Bar en Touch ID-vingerafdrukscanner. Minder koeling kan leiden tot lagere prestaties als je langere tijd intensief op de laptop werkt, maar de eerste benchmarktests suggereren dat dit geen probleem zal zijn.
  • De speakers zijn ook kleiner, maar het is nog niet duidelijk of het geluid daardoor ook minder is. De luidsprekers in de vorige modellen waren al erg goed.

Apple heeft goede aanpassingen gedaan, maar de MacBook Pro blijft een zorgenkindje.

Bron: Apple

De 13-inch MacBook Pro is een krachtige laptop, MacOS is een uitstekend besturingssysteem en het enorme touchpad is een genot voor iedere gebruiker. Maar het is lang niet allemaal hosanna wat betreft Apples nieuwste MacBook Pro.

iFixit geeft het apparaat een repareerbaarheidsscore van 2 op een schaal van 10. Dat betekent dat Apple voor kleine mankementen al snel hele onderdelen moet vervangen – en dat loopt in de papieren als je geen AppleCare hebt afgesloten.

En het kwetsbare vlindertoetsenbord blijft een heikel punt, zelfs nu het ontwerp volgens Apple is verbeterd. Het techconcern zou voor nieuwe MacBook-modellen overwegen terug te keren naar het zogenoemde schaarmechanisme, waarbij je de toetsen dieper kunt indrukken. Dit design is bewezen betrouwbaarder – en dat maakt het wellicht waard om nog even te wachten met de aankoop van een MacBook Pro.

Lees meer: