Na jaren van klachten van ontevreden gebruikers gaat Apple eindelijk wat doen aan het haperende toetsenbord in de MacBook en Macbook Pro.

In een verklaring tegenover het Apple-blog 9to5Mac stelt een woordvoerder van Apple: “We hebben vandaag een nieuw serviceprogramma geïntroduceerd voor het kleine percentage klanten met toetsenborden in MacBook- en MacBook Pro-modellen die een of meerdere van de volgende gebreken vertonen: letters of tekens die onverwacht herhaald worden of niet verschijnen als je ze wel intoetst of toetsen die ‘kleverig’ aanvoelen of niet steeds hetzelfde reageren.”

Toen het bedrijf in 2015 met een nieuwe versie kwam van de MacBook, had die een nieuw toetsenbord met zogenoemd vlindermechanisme. Die was platter dan bij eerdere modellen, maar had te kampen met technische problemen.

Gebruikers hebben eindeloos geklaagd dat het toetsenbord makkelijk stukgaat en dat de toetsen al door een klein beetje stof vast kunnen komen te zitten.

Tot nu toe bestond het antwoord van Apple uit het geven van schoonmaakinstructies om het stof te verwijderen, een oplossing die de meeste klanten onbevredigend vonden.

Maar vrijdag nam het Californische bedrijf een veel substantiëlere stap om het probleem op te lossen: Apple biedt gratis reparaties aan voor getroffen gebruikers en geeft mensen die hun laptops eerder hebben laten repareren hun geld terug.

Het gaat om apparaten vanaf de eerste nieuwe versie van MacBook in 2015 tot het meest recente model uit 2017 en de MacBook Pro-modellen vanaf 2016 tot nu toen ook die een platter toetsenbord kregen. Op de website van Apple staat een complete lijst van alle apparaten waar het om gaat.

Het toetsenbord is een constante bron van frustratie geweest voor Apple-fans. Er ging eerder dit jaar een petitie rond die opriep tot een formele terugroepactie en er werd zelfs de mogelijkheid geopperd een collectief proces aan te spannen.

Apple heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Voor meer informatie over het Keyboard Service Program kun je terecht op de website van Apple.