De eerste reviews van Apple’s nieuwe MacBook Pro met Touch Bar zijn binnen en ze zijn wisselend.

Als je een nieuwe laptop nodig hebt, een Mac-gebruiker bent en genoeg geld hebt, ga dan gerust je gang en koop de nieuwe MacBook Pro, schrijft Business Insider-collega Steve Kovach.

“Het laatste MacBook Pro-model is dunner, krachtiger en ronduit aantrekkelijk”, schrijft hij. “Het is de beste MacBook die je kan kopen, maar hij is niet voor iedereen.”

Andere reviewers hebben problemen met de batterijduur van de laptop, de nieuwe Thunderbolt-poorten en plaatsen vraagtekens bij het nut van de meest in het oog springende nieuwigheid, de Touch Bar. Dat is een touchscreen-strook die de functietoetsen vervangt.

De nieuwe MacBook Pro komt in drie versies: een met een 13-inch scherm zonder een Touch Bar, een met 13-inch scherm mét een Touch Bar en eentje met een 15-inch scherm en een Touch Bar. Deze recensies richten zich op de versies met Touch Bar.

Dit is wat techkenners zeggen over de nieuwste computer van Apple:


Joanna Stern, The Wall Street Journal:

Hoe maak jij je keuze? Ga je voor de huidige 'oude' MacBook Pro die goed presteert, klein genoeg is om mee te nemen, een toetsenbord heeft om te koesteren en veel poorten bezit? Of investeer je in de toekomst - een mooie, makkelijk mee te nemen machine met nieuwe functies? Of misschien doe je net als ik: turen naar je drie jaar oude laptop en je afvragen of je er nog een paar jaar  mee kan doen, zodat het vraagstuk zich vanzelf oplost.


Walt Mossberg, The Verge:

De grootste verrassing was voor mij hoe onvoorspelbaar de batterijduur van de Mac met Touch Bar is. Ik heb door de jaren heen honderden laptops getest en Macs voldeden bijna altijd aan de batterijduur die Apple beloofde, zowel in mijn langetermijntest als in dagelijks gebruik. Maar de 13-inch MacBook Pro met Touch Bar was niet zo betrouwbaar en consistent als vorige Macs.

In de meest rigoureuze test die ik al jaren gebruik, hield de laptop het langer vol dan de door Apple beloofde tien uur. In die test hou ik het scherm constant op 100 procent helderheid, laat ik eindeloos muziek spelen en laat ik de wifi aan om e-mail, tweets en Facebook-berichten op te halen. Resultaat: 11 uur en 38 minuten.

Maar bij een tweede test met het scherm op 75 procent en een voor mij heel normale mix van taken, zoals websurfen, e-mailen, een paar korte filmpjes, Twitter, Facebook, wat schrijfwerk en Slack, hield de Pro er al na 8 uur en 22 minuten mee op.

Mijn conclusie is dan ook dat een standaardgebruiker er niet op kan rekenen dat de laptop het de beloofde 10 uur volhoudt - zelfs niet bij licht of gemiddeld gebruik - laat staan de 12 uur die een MacBook Air kan doen op een volle accu.


Dana Wollman, Engadget:

Apple stelt dat zowel de 13- als de 15-inch MacBook Pro een batterijduur hebben van tien uur, of het nu gaat om surfen over het internet of een film via iTunes afspelen. Maar zelfs na zes batterijtests blijven de resultaten wisselend: de batterijduur van de 13-inch blijft soms tussen de zeven en acht uur steken en komt dan weer op ruim tien uur uit.

Ook aan de tests van het 15-inch model zijn nog geen conclusies te verbinden. Ik zie meestal dat films afspelen negen tot tien uur gaat, maar in één geval overschreed ik de grens van dertien uur door de helderheid ietsjes lager in te stellen. Ik ga meer tests doen en zal deze review dan aanpassen met de uiteindelijke resultaten.


Christina Warren, Gizmodo:

Op dit moment is dit het grootste probleem met de Touch Bar: het is niet per se handig voor gewone gebruikers, maar ook niet voor de 'professionals' waar deze nieuwe MacBook-lijn voor zou zijn ontworpen. De Touch Bar zou het aantrekkelijkst moeten zijn voor professionals, maar deze mensen zweren bij hun opgeslagen shortcuts, dus op dit moment gaat de Bar geen grote verschuiving teweegbrengen.

Ik heb Touch Bar niet nodig in Photoshop, omdat ik al heb opgeslagen hoe ik kan switchen tussen verschillende penselen. Maar het gebrek aan nuttige mogelijkheden voor de ooit zo belangrijke kernmarkt van Apple kan veranderen, als derde partijen uit gaan vogelen hoe de Touch Bar het beste ingezet kan worden per programma.

Voor nu is Touch ID de beste nieuwe functie.


Jan Dawson, Beyond Devices:

De nieuwe MacBook Pro's zijn bedoeld als computers voor professionals die zware creatieve apps gebruiken, maar dat betekent niet dat ze ook de enige computer moeten zijn - de Mac Pro en iMac komen tenminste deels aan die hoge eisen tegemoet. Wel zijn de nieuwe Macs voor het overgrote deel van de mensen prima om als enige machine te gebruiken  - dat is zeker het geval voor mij.

De 15-inch-versie die ik heb getest, is iets minder goed draagbaar dan de 13-inch versie, maar is beduidend krachtiger en kan vrijwel elke video- en fotobewerkingstaak aan.


Andrew Cunningham, Ars Technica:

Apple zegt op de productpagina dat de twee uitvoeringen van de 13-inch MacBook Pro dezelfde batterijduur hebben, maar uit onze test van het model zonder Touch Bar blijkt iets anders. Die heeft om te beginnen een minder krachtige processor en een accu die zo'n 10 procent groter is.

Onze batterijtest bevestigt dit. De batterijduur van de Pro met Touch Bar is absoluut niet slecht, maar is wel wat minder dan die van zijn goedkopere broer.


Lance Ulanoff, Mashable:

Apple heeft Touch Bar ontwikkeld als een open platform waar derde partijen software voor kunnen schrijven (maar niet voor webapps omdat er geen HTML of web-API op zit). Er is ook geen garantie dat bedrijven als Google er ooit iets mee gaan doen. In mijn tests had Chrome, uiteraard, geen interactie met de Touch Bar. Ik betwijfel of Chrome er ooit mee gaat werken, maar het is ook duidelijk dat andere ontwikkelaars staan te trappelen om dingen te bouwen voor het touchpanel.

Adobe heeft al aangekondigd nog voor het einde van het jaar met een versie van Photoshop te komen die geschikt voor de Touch Bar. Ook Microsoft Office, Pixelmator, 1Password en Live Home 3D worden aangepast.


Dan Ackerman, CNET:

Uiteindelijk komt je beslissing op iets heel praktisch neer: poorten. Ben je klaar voor een toekomst met alleen USB-C waar je een verloopstuk nodig hebt voor bijna elke accessoire?


David Pierce, Wired:

Mensen houden van Apple-computers, omdat Apple de basis goed op orde heeft. Het toetsenbord, het trackpad, het scherm en de speakers zijn zaken die te veel bedrijven verkeerd doen. En in de meeste gevallen heeft Apple het beste zelfs nog beter gemaakt met de nieuwe MacBook Pro.


Steve Kovach, Business Insider:

Het goede nieuws is dat de batterijduur van de MacBook veel beter is, dus je hoeft hem overdag waarschijnlijk niet tussendoor op te laden. Apple zegt dat je hem per oplaadbeurt zo'n tien uur kan gebruiken, maar daar kwam ik niet echt bij in de buurt. Het was eerder iets van acht uur. (Hoewel ik daarbij moet toegeven dat ik mijn scherm vaak iets helderder instel dan de meeste mensen.)

LEES OOK: De nieuwe MacBook Pro van Apple heeft geen opstartgeluidje meer