OPINIE  –  Dit is het slechtste moment om een MacBook bij Apple te bestellen.

En met MacBook bedoel ik niet alleen het ultradunne 12-inchmodel van bijna 1.500 euro dat minder dan een kilo weegt.

Nee, ik bedoel elke MacBook die via de website van Apple te koop is, inclusief de MacBook Air en de MacBook Pro (13 of 15 inch, met of zonder Touch Bar).

De reden? De toetsenborden van de huidige MacBook Pros gaan vaker stuk dan bij eerdere modellen. En repareren is een dure grap als de garantie is verlopen. De alternatieven die Apple zelf biedt, zijn het geld niet waard.

Bekijk hieronder waarom nu niet het goede moment is om een MacBook bij Apple te bestellen:


De huidige MacBook Pro-modellen hebben kwetsbare toetsenborden die makkelijker stuk gaan. Repareren kost honderden euro's.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Bijna alles aan de huidige modellen van de MacBook Pro is uitstekend. Over de Touch Bar zijn de meningen verdeeld, maar je kunt ook MacBooks kopen zonder - of er gewoon geen gebruik van maken. En dat de laptops alleen USB-C-poorten hebben, is een logische keuze. Apple omarmt altijd als een van de eerste nieuwe technologie.

Waar veel over te doen is, is het toetsenbord. Apple heeft de MacBooks eind 2016 voorzien van een toetsenbord met zogenoemd vlindermechaniek. Daardoor kan Apple dunnere laptops maken - en volgens het bedrijf typt het ook nog eens fijner.

Maar bij sommige gebruikers - waaronder ikzelf - doen bepaalde toetsen het niet meer goed. Uit onderzoek van AppleInsider blijkt bovendien dat de MacBook Pros uit 2016 met het vlindermechanisme twee keer zo vaak problemen hebben als eerdere modellen.

Een groep consumenten heeft Apple nu zelfs aangeklaagd. Zij stellen dat de toetsenborden een ontwerpfout bevatten waar Apple van op de hoogte was ten tijde van de verkoop.

Bij mijn MacBook Pro uit 2016 haperde de G-toets. Soms drukte ik 'm in, maar verscheen er niks op het scherm. Ik ben er onlangs mee naar de Apple Store gegaan om 't te laten fixen. Apple kon niet een enkele toets vervangen; het hele toetsenbord moest eruit. Gelukkig viel de reparatie nog binnen de garantie, want volgens AppleInsider kan het je anders ruim 500 euro kosten.

Hopelijk lost Apple de problemen met het toetsenbord op met de volgende generatie MacBook Pros. Ik heb alleen geen idee of ze dat van plan zijn. Maar als je nu van plan bent om een MacBook Pro te kopen, zou ik nog even afwachten om te zien wat Apple doet.


Je kunt ook nog een oudere MacBook Pro kopen met een beter toetsenbord, maar dat model is verouderd en het niet waard om 2.250 euro aan uit te geven.

Bron: Apple

Via de website van Apple is ook een 15-inch MacBook Pro uit 2015 te koop. Deze kost 2.247,91 euro en heeft nog een ouder, betrouwbaarder toetsenbord.

Het probleem met dit model uit 2015 is dat het uit 2015 komt. Dat betekent dat de onderdelen drie jaar geleden het nieuwste van het nieuwste waren.

Het klopt dat dat bij Apple-producten niet altijd iets zegt. Met een MacBook Pro uit 2015 kun je ook in 2018 nog prima uit de voeten, zeker voor het alledaagse werk. Maar feit blijft dat je wel heel veel geld kwijt bent voor een drie jaar oude computer. Als je 2.250 euro neertelt, wil je ook een computer waarmee je nog jaren vooruit kunt.


De MacBook Air is ook verouderd, en er zijn geruchten dat Apple binnenkort met een nieuwe versie komt.

Bron: Flickr/Matthew Pearce

De MacBook Air is met een prijskaartje van net geen 1.100 euro de goedkoopste laptop van Apple, maar het ontwerp loopt op z'n laatste benen.

De MacBook Air die in 2017 is uitgebracht heeft geen onderdelen uit 2017. Hij draait op een vijfde generatie Intel-processor uit 2014. De Amerikaanse chipmaker is nu bij de achtste generatie.

Ander minpunt is het scherm, dat een resolutie heeft van slechts 1440 bij 900 pixels. Dat steekt schril af bij de Retina-displays in de nieuwe MacBooks. Ook de kleurenweergave en het contrast zijn belabberd vergeleken met de nieuwere Apple-laptops.

Kortom: de MacBook Air is een slechte koop. Bovendien zijn er geruchten dat Apple dit jaar met een nieuwe versie komt. Dus als je op zoek bent naar een goedkope, lichte laptop zoals de MacBook Air, dan kun je beter nog even wachten.


De MacBook van Apple is erg licht en dus makkelijk mee te nemen. Maar hij heeft hetzelfde toetsenbord met vlindermechanisme en is aan de prijs voor wat je ermee kan.

Bron: Apple

Minder dan een kilo en heel dun. De MacBook van Apple is nog makkelijker mee te nemen dan de MacBook Air. En dat zie je meteen terug in de prijs, die begint bij net geen 1.500 euro.

Maar de MacBook heeft ook het toetsenbord met vlindermechaniek. Mogelijk loop je in de toekomst tegen dezelfde problemen aan als met de MacBook Pro. Hopelijk komt Apple snel met een nieuw ontwerp van het toetsenbord om de problemen op te lossen.

De MacBook is erg duur voor wat je qua prestaties krijgt. De laptop is eigenlijk alleen geschikt voor dagelijks gebruik; zware taken als video's bewerken kun je beter op een krachtiger model doen. Schaf de MacBook dus alleen aan als jij het erg belangrijk vindt om een lichte, dunne laptop te hebben.


Dus wat moet je doen als je nu een nieuwe MacBook wilt kopen?

Foto: Mijn 15-inch refurbished MacBook Pro uit 2016. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Natuurlijk kun je gewoon een nieuwe MacBook Pro kopen, maar wees je ervan bewust dat problemen met het toetsenbord op de loer liggen. Misschien ben je een van de ongelukkigen bij wie een toets hapert, en dan is de enige optie om het hele toetsenbord te vervangen. Een prijzige reparatie als de garantie is verstreken.

Ook de MacBook, MacBook Air en verouderde Macbook Pro uit 2015 hebben zo hun nadelen.

Wil je toch een andere laptop dan de MacBook Pro, dan is mijn tip om eens te kijken wat Apple aan gereviseerde producten verkoopt. Dit zijn apparaten die Apple heeft opgeknapt. Ze zijn vaak honderden euro's goedkoper en je krijgt een jaar garantie. Vaak een prima deal.

LEES OOK: 24 essentiële tips waarmee jij het beste uit je Mac haalt