De nieuwe MacBook Air van Apple is sinds oktober 2018 te koop. De populaire dunne laptop kreeg een langverwachte update, met onder meer eindelijk een Retina-scherm.

Dat mag natuurlijk wat kosten. Aan de goedkoopste uitvoering van de MacBook Air hangt een prijskaartje van 1.349 euro.

Dat komt in de buurt van wat een 13-inch MacBook Pro kost. Die is krachtiger, heeft een beter display en is bijna net zo dun en licht. En dat voor maar 150 euro meer dan de MacBook Air.

Kortom: als je kijkt naar een nieuwe MacBook Air, dan is de MacBook Pro zeker het overwegen waard. Dit zijn de belangrijkste voordelen:


1. Beide laptops hebben een Retina-scherm van 13 inch, maar het display van de MacBook Pro heeft een groter kleurbereik.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De MacBook Air heeft een scherm dat het standaard sRGB-kleurbereik kan weergeven, net als alle iPhones voor de iPhone 7. Dat is prima: vrijwel alle content die je normaal gesproken op je beeldscherm laat zien, is gemaakt voor deze standaard.

De MacBook Pro kan ook kleuren buiten het sRGB-spectrum tonen, omdat het display de DCI-P3-kleurruimte (wat Apple 'Wide Color' noemt) ondersteunt die wordt gebruikt om films in bioscopen te projecteren. Daardoor kan het scherm met name meer kleurtinten in rood en groen weergeven. Als een foto of video in DCI-P3 is vastgelegd spatten de beelden van het scherm.


2. Het scherm van de MacBook Pro kan veel helderder dan het display van de MacBook Air.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De maximale helderheid van de MacBook Air is een stuk lager dan die van de MacBook Pro. Het scherm van de Air haalt zo'n 300 nits, terwijl de Pro iets boven de 500 nits uitkomt. Dat verschil merk je in de praktijk vooral als je buiten in de zon zit of in een ruimte met fel licht. Het scherm van de MacBook Pro is dan makkelijker af te lezen.


3. De MacBook Air uit 2018 heeft nieuwere chips, maar de 13-inch MacBook Pro is nog altijd krachtiger.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De processor in de MacBook Air is een Intel Core i5 van de achtste generatie, met twee kernen en geklokt op 1,6 GHz. Maar er is een bijzonderheid: het stroomverbruik is beperkt tot 7 watt. De chip springt zuinig om met energie, maar daarvoor lever je wel iets in qua prestaties.

De goedkoopste MacBook Pro heeft een iets oudere Intel-processor (Core i5) van de zevende generatie, maar die mag 15 watt aan energie verbruiken. Ook is de gemiddelde kloksnelheid met 2,3 GHz hoger. In de praktijk is de Pro daarom een tikkie sneller dan de Air. Dat merk je vooral bij zwaar grafisch werk en video's monteren.

Ook kun je de processor van de MacBook Pro upgraden naar een Core i7, iets dat bij de MacBook Air niet kan.


4. Beide computers hebben grofweg dezelfde afmetingen en dikte.

Je zou denken dat de MacBook Air behoorlijk dunner is dan de Pro, maar niets is minder waar. De MacBook Air is op zijn dikste punt 1,56 centimeter, terwijl de 13-inch MacBook Pro slechts 1,49 cm dik is. Een verschil van slechts een halve millimeter, maar toch.

Maar de MacBook Air heeft natuurlijk een taps toelopend profiel, dat op het dunste punt slechts 4 millimeter dik is. Daarom neemt de Air als geheel minder ruimte in dan de Pro.


5. Beide computers zijn ongeveer even zwaar.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De MacBook Air weegt 1.250 gram en de MacBook Pro 1.360 gram. Een klein verschil waar je in de praktijk niks van merkt.


6. Beide computers zijn vergelijkbaar uitgerust qua functies en poorten.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De laptops hebben twee USB-C-ingangen, hetzelfde trackpad, eenzelfde soort toetsenbord, dezelfde ingebouwde camera en een koptelefoonaansluiting. Ook kun je bij beide een externe monitor met een resolutie van 5K aansluiten of twee externe 4K-monitoren.


7. Beide computers draaien op dezelfde software: MacOS Mojave, het nieuwste besturingssysteem voor Mac-computers.

Foto: Dave Smith/Business Insider

De MacBook Air heeft een paar voordelen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De Air heeft Touch ID, zodat je met je vingerafdruk de laptop kunt ontgrendelen. De accu gaat iets langer mee en de laptop is ook verkrijgbaar in een goudkleurige uitvoering.

Maar de 13-inch MacBook Pro is iets krachtiger en heeft een superieur scherm. Dat zijn twee kenmerken die belangrijk zijn als je de laptop dagelijks gebruikt. Dus als je het geld kan missen is de MacBook Pro voor 150 euro meer misschien wel een betere koop dan de MacBook Air.

Lees meer: