Fans van kleine telefoons hadden woensdag gehoopt op een nieuwe versie de iPhone SE, het Apple-toestel met een scherm van 4 inch.

Maar helaas, dit was niet de ‘one more thing’ die topman Tim Cook uit de hoge hoed toverde. Sterker nog: Apple stopt zelfs met de verkoop van de iPhone SE.

De iPhone SE werd in maart 2016 onthuld en is een populair model volgens klanttevredenheidsonderzoeken. Het toestel was de best verkopende smartphone in het Verenigd Koninkrijk in het jaar van lancering en deed het erg goed in opkomende markten zoals India.

Door het kleine scherm is het toestel handzaam en relatief goedkoop. De iPhone SE kostte in Nederland 419 euro. De prestaties van de iPhone SE zijn gelijk aan die van de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus, toestellen die Apple overigens ook uit de handel neemt, net als de iPhone X.

Waarom Apple nu besluit om de verkoop van de iPhone SE te staken, is onbekend. Een refurbished toestel is nog wel verkrijgbaar vanaf zo’n 200 euro.

Drie nieuwe iPhones, maar geen iPhone SE

Apple onthulde woensdag wel drie andere iPhones. De iPhone XS en iPhone XS zijn de opvolgers van de iPhone X en kosten respectievelijk 1.159 euro en 1.259 euro. De goedkopere iPhone XR is verkrijgbaar vanaf 859 euro.

Apple blijft voorlopig wel de iPhone 7 (529 euro), iPhone 7 Plus (659 euro), iPhone 8 (689 euro) en de iPhone 8 Plus (799 euro) verkopen. Daarvan heeft het standaard model een 4,7-inch scherm en de Plus-versie een display van 5,5 inch.

Overigens zijn er volop geruchten over een iPhone SE 2, dus misschien dat Apple het komende jaar alsnog met een opvolger van het kleine toestel komt.

LEES OOK: iOS 12 komt op 17 september uit – dit zijn de 15 belangrijkste veranderingen voor je iPhone