Apple heeft de Nederlandse IT-pionier Arthur van Hoff aangetrokken, expert op het gebied van virtual reality en augmented reality. Volgens zijn LinkedIn-pagina is hij sinds april ‘senior architect’ bij het Amerikaanse techbedrijf.

Van Hoff was een van de oprichters en de technische man van VR-bedrijf Jaunt en zou bij Apple mogelijk aan een augmentendrealitybril werken, schrijft technologiesite Tweakers. CEO Tim Cook van Apple noemde augmented reality eerder al eens een ontwikkeling die net zo groot gaat worden als de smartphone.

Bij virtual reality kom je als gebruiker in een compleet virtuele wereld terecht, terwijl je bij augmented reality de echte wereld nog steeds kan zien maar daar hologrammen overheen geprojecteerd worden.

Apple is naar verluidt van plan om volgend jaar een AR-headset met eigen besturingssysteem op de markt te brengen en Van Hoff zou daar met al zijn bagage goed aan kunnen bijdragen. De Nederlander presenteerde met Jaunt in 2015 een eigen 360-gradencamera om concerten en andere evenementen in VR vast te kunnen leggen en is ook een van de grondleggers van de programmeertaal Java. Eerder was hij Chief Technolgy Officer bij Flipboard.

Zijn Jaunt heeft eind vorig jaar een groot aantal werknemers ontslagen en verlegde de focus van virtual reality naar augmented reality, mede omdat de VR-camera geen succes werd. Van Hoff had van tevoren al aangegeven dat hij zelf ook eind 2018 zou vertrekken. Eerder zijn ook al andere Jaunt-medewerkers overgestapt naar Apple.

Lees meer: