• Apple organiseert op 7 september het ‘Far Out’-evenement waarop het de nieuwe iPhone 14 en 14 Pro zal tonen.
  • Naast de nieuwe telefoons kan je ook nieuwe Apple Watches, nieuwe software updates en misschien zelfs de AirPods Pro 2 verwachten.
  • Hieronder vind je alle aankondigingen die we verwachten te zien.
  • Lees ook: Volgend jaar geen iPhone 15?

Op 7 september is het zover, dan toont Apple de nieuwe iPhone 14. Maar zoals elk jaar is er al veel bekend over de nieuwe smartphones voordat ze officieel gepresenteerd worden.

Ook zal Apple het dit jaar niet bij alleen de iPhone 14-modellen houden. Verwacht ook nieuwe Apple Watches en wellicht zelfs nieuwe AirPod Pro’s.

We nemen je mee langs alle aankondigingen die we verwachten te zien tijdens het ‘Far Out’-evenement.

iPhone 13 en 13 Pro in Alpine Green.
iPhone 13 en 13 Pro in Alpine Green.
Apple

iPhone 14 (Pro)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op het gebied van de iPhone 14 verwachten we niet heel veel schokkend nieuws. Apple zal de nieuwe iPhone 14 Max met een 6,7-inch scherm tonen en laten weten dat de Mini niet langer deel uitmaakt van het aanbod.

Daarnaast is er een kans dat de techgigant de selfie-camera’s voor de reguliere 14-modellen heeft verbeterd met autofocus, maar daar blijft het dan ook wel bij. Intern zal het nieuwe model voornamelijk dezelfde componenten hebben als de iPhone 13.

Voor de iPhone 14 Pro-modellen is het een heel ander verhaal. Die krijgen wel echte updates. Om te beginnen krijgen deze smartphones een compleet nieuw scherm. Daarop is de ‘notch’ ingeruild voor de ‘pill’. In normaal Nederlands betekent dit dat de uitsnede aan de bovenkant van het scherm, waar onder andere de selfie-camera en andere sensoren zaten, verplaatst worden naar een ovale uitsnede in het scherm.

Belangrijkst aan het nieuwe scherm is wellicht nog wel dat hij altijd aan kan blijven staan. Een gedeelte van het scherm zal altijd laatste meldingen en de tijd blijven weergeven.

In tegenstelling tot de reguliere 14-modellen krijgen de Pro’s ook interne vernieuwingen. De selfie-camera wordt beter met autofocus, maar ook de hoofdcameramodule aan de achterkant krijgt een upgrade. Vanaf het nieuwe model hebben we het over een 48 megapixel module met een nog grotere sensor en een grotere ultragroothoeklens. De huidige Pro-modellen moeten het doen met een 12 megapixel sensor.

Daarnaast krijgt de iPhone 14 Pro wel een nieuwe en snellere processor, namelijk de A16, al wordt er niet heel veel snelheidswinst van verwacht. Wat ook sneller lijkt te gaan, is het laden, want Apple zou naar verluidt een 30 Watt-lader voor de 14 Pro’s maken.

Zowel de iPhone 14 als 14 Pro krijgen nieuwe kleuren. Volgens de geruchten gaat het voor de 14 om groen, paars, zwart, wit en rood. Voor de Pro gaat het om groen, paars, zilver, goud en grafiet.

En dat alles voor een iets hogere prijs. Volgens sommige bronnen zou Apple de iPhones dit jaar tot wel 15 procent duurder kunnen gaan maken.

Naar verluidt zou Apple ook al jaren bezig zijn met satellietconnectiviteit op iPhones. Dat zou eigenlijk al op de iPhone 13 moeten zitten, maar blijkbaar kreeg Apple dat destijds niet voor elkaar. Er is een kans dat het op de iPhone 14 wel lukt, maar de geruchten hierover zijn wat dunnetjes.

Het feit dat SpaceX en T-Mobile satellietconnectiviteit als dienst aankondigden, maakt de functie op de iPhone 14 wel iets plausibeler. Het zou ook mooi passen bij de uitnodiging die de pers kreeg voor het event, waarop ‘Far Out’ met een aantal sterren stond.

Apple Watch met watchOS 9.
Apple Watch met watchOS 9.
Apple

Apple Watch Series 8

Op het gebied van de Apple Watch worden er geen hele grote dingen verwacht. De Series 8 zou een nieuwe S8-processor krijgen, maar die zou niet veel sneller dan zijn voorganger zijn. Ook zou hij een thermometer krijgen zodat hij je kan vertellen dat je koorts hebt.

De Watch SE zou slechts de nieuwe S8-processor krijgen en voor de rest hetzelfde blijven.

Apple zou ook met een compleet nieuw model Apple Watch komen: de Pro. Deze is groter, met een 47 mm case (de huidige maten van de Series 7 zijn 41 en 45 mm) en een 2-inch scherm. Hij zou ook een compleet andere look krijgen dan de Series 8. De Pro krijgt namelijk een vlak scherm en rechte randen.

Hij wordt uitgevoerd in ‘sterk staal’ en gerubberiseerde materialen. En natuurlijk wordt hij veel duurder. In Amerika verwacht men een prijs van tussen de 899 en 999 dollar, wat zich vertaalt naar meer dan duizend euro in Nederland.

AirPods Pro Gen 1.
AirPods Pro Gen 1.
Apple

AirPods Pro 2

Vorig jaar toonde Apple al een derde generatie van de gewone AirPods, maar de Pro’s bleven onaangeraakt. Het wordt dus hoog tijd dat Apple deze draadloze dopjes ook een keer vernieuwt. Al helemaal als je je bedenkt dat de huidige generatie uit 2019 stamt.

Hoewel het erop lijkt dat de techgigant uit Cupertino nu daadwerkelijk echt de AirPods Pro 2 gaat tonen, is het nog niet duidelijk welke vorm ze krijgen. Afhankelijk van welke bron je kiest, verandert Apple de looks van de Pro’s naar die van de Beats Fit Pro. Waarom? Omdat het zich meer zou willen focussen op sporters.

Wij geloven meer in een onveranderd design. De vorm van de AirPods is zo onmiskenbaar en zo’n grote marketingtool dat het wel erg raar zou zijn als Apple die zou aanpassen.

Onderhuids zouden de AirPods Pro 2 ook niet heel erg anders zijn dan de voorgangers. Wel zou de geluidskwaliteit omhooggaan dankzij gebruik van Bluetooth 5.2. Deze technologie heeft meer bandbreedte en een lager energieverbruik.

Sommigen speculeren ook dat lossless audio op de AirPods Pro 2 zou werken, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk om twee redenen: ten eerste heeft de AirPods Max die functionaliteit niet eens, terwijl dat het grootste, duurste en meest professionele audioproduct van Apple is. En ten tweede is het vrijwel onmogelijk om zulke indrukwekkende audiokwaliteit uit zulke kleine speakertjes te krijgen.

Ook gaan er geruchten dat de case van de AirPods Pro 2 een USB-C-aansluiting en een speakertje krijgt, zodat hij een geluid kan afspelen als je hem via de ‘Zoek mijn’-app probeert te vinden. Maar deze update zou ook pas in 2023 kunnen komen, als Apple met meer producten overstapt naar USB-C.

Widgets toevoegen aan het lockscreen.
Widgets toevoegen aan het lockscreen.
Apple

Software-updates

Bij nieuwe hardware hoort ook nieuwe software. In dit geval iOS 16 en WatchOS 9. MacOS 13 Ventura, iPadOS 16 en tvOS 16 maken ook hun opwachting, maar omdat die niets met bovenstaande hardware te maken hebben, laten we die even buiten beschouwing.

Voor iOS 16 gaat het voornamelijk over cosmetische upgrades. Alles ziet er wat gelikter uit, widgets ogen mooier en je krijgt wat nieuwe achtergronden. De grootste aanpassingen zitten hem op het lockscreen, die je nu gedeeltelijk kunt aanpassen met widgets en alerts, en het feit dat je de lading van de accu nu in percentages kunt laten weergeven.

Voor watchOS 9 wordt ook niet heel veel verwacht. Apple heeft hier vooral verbeteringen in de meetprestaties en tracking voor verschillende sporten doorgevoerd. En natuurlijk komen er nieuwe, aanpasbare 'watchfaces' uit bij de nieuwe release.

En dat was het dan. Zoals je kunt lezen, verwachten we niet heel veel spectaculairs dit jaar. Natuurlijk zou het bedrijf kunnen verrassen door toch de mixed-reality headset aan te kondigen of ook nieuwe iPad Pro’s te laten zien. Er moet immers nog een flinke lading hardware getoond worden dit jaar, als we de geruchten mogen geloven.

Je kunt de presentatie live vanuit je huiskamer bijwonen op Apple.com op woensdag 7 september om 19:00.

LEES OOK: Apple rekent op aanhoudende vraag naar iPhones, ondanks slechte prognoses