• Bij de introductie van iOS16 en MacOS Ventura zou het invullen van CAPTCHA’s vrijwel verleden tijd moeten worden.
  • Apple werkt aan een speciale functie die automatisch bevestigt dat je een mens bent.
  • De functionaliteit moet niet alleen de gebruikservaring, maar ook de privacy en de veiligheid van de gebruikers aanzienlijk verbeteren.
  • Lees ook: Apple, Google en Microsoft werken samen om wachtwoorden per 2023 te verbannen

Zoals je misschien wel weet is Apple, samen met andere bedrijven, bezig om een eind te maken aan wachtwoorden voor al je online accounts. Maar het bedrijf gaat nog een stap verder, want met de introductie van iOS 16 en MacOS Ventura hoef je ook bijna nooit meer te bewijzen dat je een mens bent die probeert in te loggen. Met andere woorden: Apple wil een eind maken aan het invullen van CAPTCHA’s.

CAPTCHA’s zijn er in veel verschillende varianten. In sommige gevallen moet je een haast onleesbaar woord in een tekstvak invoeren, andere keren moet je foto’s van bijvoorbeeld motorfietsen of stoplichten aanklikken. Ze hebben het doel om fraude en geautomatiseerde inlogpogingen te voorkomen en zijn doorgaans niet bepaald bevorderlijk voor de gebruikservaring.

Apple heeft nu een manier gevonden om deze stap te omzeilen door je iOS-apparaat (of Mac) voor je te laten bevestigen dat het inderdaad om een menselijke interactie gaat. Dat doet het door een ‘Private Access Token’ naar de site te sturen waar je probeert in te loggen. Dit token wordt alleen verzonden naar een website die erom vraagt.

Simpele uitbeelding van de werking van de functionaliteit
Simpele uitbeelding van de werking van de functionaliteit
Screenshot/Apple

Toch stuurt jouw apparaat niet zomaar het token op. Hij bepaalt wel eerst of echt een mens interactie heeft met het apparaat. Als dat zo is, wordt het token opgestuurd en krijg je, zonder het invoeren van een CAPTCHA, toegang tot de website.

Vanzelfsprekend kan Apple er niet voor zorgen dat elke website of app die met CAPTCHA's werkt, ook de nieuwe omzeilfunctie accepteert. Maar toch zal het bij de lancering op een groot gedeelte van het internet werken. Apple ontwikkelde de functie namelijk niet alleen, maar werkte ervoor samen met clouddiensten Cloudflare en Fastly. Beide partijen verzorgen de goede bereikbaarheid voor het overgrote deel van de meest bezochte sites ter wereld.

Al met al heeft de nieuwe functie vrij veel weg van het initiatief om wachtwoorden verleden tijd te maken. Het stamt ook uit dezelfde drijfveer om de privacy en veiligheid van gebruikers te verbeteren. Niet alleen zorgt deze functionaliteit ervoor dat hackers weer een uitbuitbaar zwaktepunt minder hebben, ook worden er geen persoonlijke gegevens tussen het apparaat en de website uitgewisseld. Het opgestuurde token geeft alleen aan dat je mens bent, maar niet wie of waar je bent.

Op dit moment is de functionaliteit nog in beta en zal het vermoedelijk voor het grote publiek gelanceerd worden als Apple iOS 16 en MacOS Ventura officieel beschikbaar zijn later dit jaar.

LEES OOK: Europees akkoord bereikt over strengere regels voor grote internetbedrijven als Google en Meta