• De doorgaans goed geïnformeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo stelt dat de verkoopprijs van de nieuwe iPhones met zo’n 15 procent kan stijgen.
  • Kuo beweert dat de prijsstijging voor zowel de iPhone 14 als de Pro-modellen geldt, waarmee hij eerdere geruchten tegenspreekt.
  • De iPhone 14 is de eerste nieuwe iPhone die geen nieuwe processor krijgt en daarmee erg veel lijkt op zijn voorganger.
  • Lees ook: Wat is de overeenkomst tussen de iPhone 14 en de Audi A6 Avant e-tron?

De alsmaar stijgende inflatie, toeleveringsproblemen en chiptekorten raken ook Apple. Eerder gingen al geruchten dat de iPhone 14 tegen productieproblemen en daardoor vertragingen aanloopt, nu wordt duidelijk dat leveranciers van Apple prijsstijgingen doorberekenen aan de techgigant. En dat betekent dat Apple die kosten op zijn beurt weer op het bordje van iPhone-kopers legt.

De doorgaans goed geïnformeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo stelt dat de verkoopprijs van de aankomende Apple smartphones met zo’n 15 procent zou kunnen stijgen als Apple de toegenomen productie- en vervoerskosten doorberekent.

Kuo is daarmee de enige die voorspelt dat zowel de gewone iPhone 14 als de Pro-modellen duurder worden. Uit minder betrouwbare bronnen komen andere geluiden. Zo verwacht bekend Apple-analist Dave Ives dat alleen de iPhone 14-modellen 100 dollar duurder zullen worden. De Koreaanse geruchtenverspreider Lanzk stelt precies het tegenovergestelde en zegt dat alleen de Pro-modellen duurder zullen worden.

Hoewel het logisch is dat Apple de prijzen verhoogt in het huidige economische klimaat, is het wel lastig te verkopen dat een weinig nieuwe smartphone een stuk duurder wordt dan zijn voorganger. De iPhone 14 krijgt namelijk voor het eerst geen nieuwe en snellere chip, maar wordt alleen voorzien van nieuwe camera's en wat cosmetische upgrades. Alle echte updates komen alleen naar de iPhone 14 Pro-modellen.

LEES OOK: De iPhone 14 komt dit najaar: dit kun je wel en niet verwachten