• Mark Gurman, een analist bij Bloomberg, vond in de ‘developer logs’ van Apple dat het bedrijf op dit moment 9 nieuwe computers met de M2-chip test.
  • Apple zou in de eerste helft van dit jaar nog een nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac Mini met de M2-processor introduceren.
  • De MacBook Air zou hierbij zelfs een compleet nieuw ontwerp krijgen, met een dunner frame en een MagSafe-adapter.
  • Lees ook: Is de iPad Air eigenlijk een goedkope iPad Pro? We vergelijken het huidige aanbod

Dat Apple dit jaar de M2-processor introduceert, is al langer bekend. Maar wat we nog niet wisten, is dat deze processor gebruikt gaat worden voor liefst negen nieuwe computers van Apple. Volgens Mark Gurman, een analist bij Bloomberg, is Apple deze negen computers nu aan het testen.

Hij haalde deze informatie uit de ‘developer logs’ van Apple. Dat zijn bestanden waarin ontwikkelaars hun bevindingen bijhouden.

Developer logs zijn doorgaans een goede bron van informatie. Vorig jaar wezen ze bijvoorbeeld op de komst van de M1 Pro- en M1 Max-processoren.

Volgens de informatie die Gurman verzamelde, komt Apple dit jaar met een nieuwe MacBook Air, een nieuw instapmodel van de 13-inch MacBook Pro, twee nieuwe 14- en 16-inch MacBook Pro’s, twee varianten van de Mac Mini en natuurlijk de desktopversie van de Mac Pro. Apple kondigde de Mac Pro zelf al aan tijdens de vorige keynote.

De Mac Pro en de 14- en 16-inch MacBook Pro's worden vanzelfsprekend met de M2 Pro- en M2 Max-processoren uitgerust. Maar de Mac Pro is ook een uitzondering op de hele lijst, want die wordt volgens het gerucht ook met "de opvolger van de M1 Ultra" getest.

Opvallend is dat de iMac niet genoemd wordt. Zeker omdat er al langer geruchten rondgaan over een mogelijke Pro-versie van dit model.

M2-processor: invloed op de prestatie van Apple-computers nog niet duidelijk

Over de M2-chips is ook wat meer bekend. De instapmodellen met de reguliere M2 krijgen 10 GPU-cores, wat er twee meer zijn dan bij de huidige M1-modellen.

De Pro en Max varianten krijgen 12 CPU-cores en 38 GPU-cores. Dat zijn twee CPU-cores en 6 GPU-cores meer dan in de huidige M1 Pro en M1 Max-chips. Daarnaast claimt Gurman dat de M2 Pro en M2 Max 64 gigabyte geheugen zullen hebben.

Wat dit allemaal inhoudt voor de prestaties van de machines, is nog onduidelijk. Computers met de bestaande M1-chips scoren allemaal erg hoog bij tests tegen concurrenten.

Nieuwe instapmodellen in eerste helft van 2022

Volgens Gurman kunnen we de instapmodellen van de Mac Mini, MacBook Air en MacBook Pro nog in de eerste helft van het jaar verwachten. De huidige varianten van deze laptops en kleine desktops zijn alweer langere tijd op de markt en toe aan een update.

Gurman stelt dat de MacBook Air een nieuw ontwerp krijgt, met een dunner frame en een MagSafe-adapter.

De 14- en 16-inch MacBook Pro's en de Mac Pro laten vermoedelijk nog wat langer op zich wachten. De MacBooks zijn pas sinds eind vorig jaar op de markt, en een release voor de Mac Pro lijkt wat te vroeg omdat de Mac Studio net is uitgebracht.

LEES OOK: De nieuwe Studio Display monitor van Apple wordt geleverd met een kabel van 1 meter: wil je een kabel van 1,8 meter dan kost dat…€149