We hebben nog bijna een half jaar te gaan voordat Apple de nieuwe iPhone 14 aan ons toont, maar dankzij het geruchtencircuit hebben we al een aardig idee van wat we kunnen verwachten.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: qua design zullen er geen grote veranderingen komen. Zoals Mark Gurman, analist bij Bloomberg, in zijn laatste nieuwsbrief aangeeft, zitten we in het derde jaar van dit design. Dat houdt in dat we wat kleine veranderingen zullen krijgen, voordat Apple volgend jaar de iPhone een compleet nieuwe look geeft.

Volgens Gurman is dit al sinds de iPhone 6 de strategie van Apple. Het eerste jaar krijgen we een compleet nieuwe telefoon, het tweede jaar upgrade de techgigant alleen wat aan de binnenkant en in het derde jaar kunnen er ook wat kleine veranderingen aan het design doorgevoerd worden.

Wat die kleine veranderingen dit jaar zullen zijn? Uit meerdere bronnen is inmiddels duidelijk geworden dat de camera-unit nog groter en dieper zal worden. Apple plaatst nog grotere sensoren, waaronder een 48-megapixel hoofdcamera voor de Pro-modellen in de achterkant van de iPhone 14.

Ook doopt Apple de nieuwe iPhone elk jaar in een nieuw kleurtje. Bij de iPhone 11 was het groen, bij de 12 blauw en bij de 13 een iets andere tint blauw. De iPhone 14 wordt naar verluidt paars.

Aan de voorkant lijkt het erop dat de 'notch' - het zwarte blokje aan de bovenkant van het scherm waar de selfie-camera en dergelijke in verwerkt zijn - verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt helaas geen scherm, maar een soort op zijn kant liggende 'i'. Het lijkt erop dat Apple alleen de benodigde gaten voor de sensoren uit het scherm snijdt, in plaats van er een hele notch omheen plaatst.

Over die sensoren gesproken, het lijkt erop dat de selfie-camera voor het eerst autofocus krijgt. Daarnaast gaat het diafragmagetal omlaag naar f1.9 (is nu 2.2), waardoor je bij selfies het zogenoemde 'bokeh-effect' krijgt. Dat wil zeggen dat je bij een selfie een echte onscherpe achtergrond achter je kunt krijgen.

Geen iPhone 14 Mini meer

Ook blijkt dat Apple eindelijk de iPhone Mini een stille dood laat sterven. Eerder werd al duidelijk dat de kleinste telg het niet bepaald goed deed in de verkopen, en dat het wellicht niet rendabel voor Apple was om hem aan te houden. Uit modellen gemaakt door hoesjesmakers blijkt dat de Mini dit jaar niet terug zal komen.

In plaats daarvan beperkt Apple zich tot twee afmetingen: 6,1-inch en 6,7-inch. De iPhone 14 en iPhone 14 Pro meten beide 6,1-inch, en de iPhone 14 Max en iPhone 14 Pro Max meten beide 6,7-inch. Daarbij wordt ook gelijk duidelijk dat Apple het kleinste model voor een grotere variant inruilt. Hiervan wordt verwacht dat hij enorm populair zal worden.

Maar die afmetingen brengen ook gelijk een probleem met zich mee, want de Pro-modellen onderscheidden zich voorheen onder andere met ietwat afwijkende maten. Dat zal bij de iPhone 14 niet meer zo zijn.

De vraag is dan ook wat Apple nog meer gaat doen naast de betere camera's, schermen, batterijen en LiDAR om de hogere prijs te verantwoorden. Gurman speculeert dat de iPhone 14 de huidige A15 Bionic-processoren zal houden en dat de Pro-modellen overstappen op een nieuwe A16 Bionic-processor. De analist twijfelt of dat wel voldoende zal zijn.

Apple is schijnbaar ook nog steeds bezig met het mogelijk maken van satellietverbindingen voor iPhones. Maar dit zal niet bij de iPhone 14 al geïntroduceerd worden. Vermoedelijk duurt het nog tot 2024 voordat de telefoons van Apple bij noodgevallen via satelliet de hulpdiensten kunnen contacteren.

Daarnaast zal de iPhone 14 ook geen USB-C hebben. Dit ondanks de eisen van de EU, die vermoedelijk pas ergens in 2024 ingaan. Het lijkt erop dat Apple nog eerder overstapt op een compleet draadloos model dat oplaadt via MagSafe, dan dat het overstapt op USB-C.

LEES OOK: Apple moet een Braziliaanse man €1.000 betalen voor het niet leveren van een adapter bij zijn nieuwe iPhone