Ruimtevaartbedrijf SpaceX en de Amerikaanse tak van T-Mobile slaan de handen ineen om mobiele gebruikers telefoondiensten aan te bieden via Starlink-satellieten, zo kondigden de bedrijven donderdag aan.

De dienst zal vooral nuttig zijn in gebieden waar nu geen bereik is, met name in noodsituaties, zei Elon Musk, de topman van SpaceX, tijdens een evenement in Texas.

De twee bedrijven zeiden in een persbericht dat de nieuwe dienst “bijna volledige dekking biedt op de meeste plaatsen in de VS – zelfs op veel van de meest afgelegen locaties die voorheen onbereikbaar waren”.

Of en wanneer de dienst buiten de VS ook gelanceerd wordt, is op dit moment helaas nog onduidelijk. Wel zinspeelt Musk hierop met de woorden “eliminating dead zones worldwide” op Twitter.

De dienst zal naar verwachting volgend jaar als beta-versie beschikbaar zijn. T-Mobile zal hiervoor de middenmoot uit zijn bestaande spectrum aan frequenties gebruiken om een nieuw netwerk te creëren, zei T-Mobile CEO Mike Sievert op hetzelfde evenement. Volgens hem zal de dienst werken op de meeste mobiele telefoons.

Nieuwe satellieten van SpaceX in 2023

SpaceX gaat in de loop van volgend jaar nieuwe satellieten lanceren die een speciale antenne bij zich dragen. Deze werken op dezelfde frequentie als T-Mobile, wat het mogelijk maakt voor mobieltjes om direct met de satellieten te verbinden.

Maar echt snel zal de dienst in het begin niet zijn. In een ideale situatie, met weinig bewolking, zou men met gemak gebruik moeten kunnen maken van berichtendiensten en goed afbeeldingen moeten kunnen versturen. In optimale omstandigheden zou een snelheid van 2 tot 4 megabits per seconde gehaald moeten worden. Dat vertaalt zich naar ongeveer een halve MB per seconde. Alleen 4G is al tot zo'n 100 keer sneller.

Musk kondigde de samenwerking ook op Twitter aan en zei dat de nieuwe dienst was gericht op "het elimineren van gebieden zonder bereik". Tesla-auto's die in staat zijn om verbinding te maken met het mobiele netwerk, kunnen ook verbinding maken met nieuwe Starlink-satellieten, zei Musk in antwoord op vragen over de functie.

Starlink van SpaceX werd oorspronkelijk opgezet om hogesnelheidsinternet te leveren aan mensen die in landelijke gebieden met een slechte dekking wonen. Het heeft een gebruikersbestand van meer dan 400.000 abonnees wereldwijd en meer dan 2.800 satellieten in een lage baan om de aarde.

Op donderdag daalden de Starlink-prijzen voor sommige gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Duitsland en Nederland, volgens The Verge .

LEES OOK: Elon Musk tweet over ‘speciaal event’ waar waarschijnlijk bekend wordt gemaakt dat SpaceX en T-Mobile gaan samenwerken