De nieuwe iPhone ligt dit jaar een enkele weken later in de winkel, bevestigde Apple donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Apple noemde geen reden voor de vertraging, maar de coronapandemie ligt voor de hand. Daardoor moesten Chinese fabrieken een tijdlang hun deuren sluiten.

De iPhone 12 krijgt volgens geruchten vier versies, allemaal met OLED-schermen en 5G.

Het is de laatste jaren vast prik: in september liggen de nieuwe iPhones van Apple in de winkel. Maar in het jaar van de coronapandemie is alles anders. Zo ook met de iPhone.

Apple bevestigde donderdag dat de iPhone 12 een paar weken later dan gebruikelijk leverbaar is.

“Vorig jaar begonnen we eind september met de verkoop van iPhones. Dit jaar verwachten we dat de voorraad een paar weken later beschikbaar komt”, zei financieel directeur Luca Maestri in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Maestri noemde verder geen datum, maar vermoedelijk zijn de nieuwe iPhones in oktober te koop. Mogelijk wordt het zelfs november.

De iPhone 12 is vermoedelijk vertraagd door de uitbraak van het coronavirus

Geruchten over vertraging van de levering van de iPhone 12 doen al maanden de ronde. Maestri noemde geen oorzaak, maar de coronacrisis lijkt een logische verklaring.

Door de uitbraak van het coronavirus moesten Chinese fabrieken een tijdlang hun deuren sluiten. Ook konden Apple-werknemers niet naar China vliegen om te overleggen met toeleveranciers en prototypes te testen.

The Wall Street Journal meldde al in april op basis van ingewijden dat Apple de massaproductie van de iPhone 12 met een maand had uitgesteld. Woensdag gaf chipmaker Qualcomm nog maar eens een dikke hint dat de iPhone 12 is vertraagd.

Vier varianten van de iPhone 12, die allemaal OLED-schermen en 5G krijgen

Zoals gebruikelijk zijn er volop geruchten over de specificaties van de nieuwe toestellen. Er komen mogelijk vier varianten: een 5,4-inch iPhone, twee 6,1-inch modellen en een 6,7-inch iPhone. Ze hebben naar verwachting alle vier OLED-schermen en ondersteuning voor 5G.

Ook zou Apple het design van de iPad Pro met vlakke zijkanten toepassen op de iPhone-reeks. Daarmee keert het geliefde ontwerp van de iPhone 4 terug.

YouTuber Marques Brownlee heeft een dummy-model van de iPhone 12 bemachtigd die op basis van de geruchten is samengesteld. Bekijk hieronder hoe Apples nieuwste telefoon eruit zou kunnen zien:


Lees meer over Apple: