• Apple heeft vier nieuwe MacBooks in de pijplijn die draaien op zelf ontworpen chips, meldt analist Ming-Chi Kuo van TF International Securities.
  • Volgens Kuo gaat het om een 13,3-inch MacBook Pro, een MacBook Air, een 14-inch MacBook Pro en een 16-inch MacBook Pro.
  • De 13,3-inch MacBook Pro met Apple-processor komt als eerste op de markt, denkt Kuo. En wel in het vierde kwartaal van 2020.

Eind dit jaar wil Apple de eerste Mac-computer met eigen chip uitbrengen. Maar welk model wordt het: de Mac Mini, de iMac of een Apple-laptop?

Analist Ming-Chi Kuo van de Hongkongse dienstverlener TF International Securities weet meer. Hij claimt dat Apple vier MacBooks in de pijplijn heeft die draaien op ‘Apple silicon’, de processors die het techbedrijf zelf ontwerpt.

Volgens Kuo, die doorgaans betrouwbare Apple-nieuwtjes lekt, gaat het om een MacBook Air, een 13,3-inch MacBook Pro, een 14-inch MacBook Pro en een 16-inch MacBook Pro.

De 13,3-inch MacBook Pro komt als eerste op de markt, denkt Kuo. En wel in het vierde kwartaal van 2020. De MacBook Air (vierde kwartaal 2020/eerste kwartaal 2021) en de twee andere MacBook Pro-modellen (tweede of derde kwartaal 2021) volgen later.

Nieuw ontwerp voor de grotere MacBook Pro-modellen

De 14-inch en 16-inch MacBooks Pros krijgen volgens Kuo wel een hagelnieuw ontwerp. Hij voorspelt ook dat de MacBook Air nog verder in prijs zal zakken.

Het zou voor het eerst zijn dat Apple een MacBook Pro uitbrengt met een 14-inchscherm. Kuo zei in maart nog dat Tim Cook en consorten werken aan een 14,1-inch MacBook Pro met een mini-led-scherm, aldus MacRumors.

In mei onthulde Apple nog een nieuwe versie van de 13-inch MacBook Pro met een verbeterd toetsenbord en de nieuwste Intel-processors.

Lees meer: De nieuwe 13-inch MacBook Pro is de beste werkcomputer voor Apple-fans die een compact apparaat willen

Apple kondigde vorige maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan om voortaan eigen chips voor de Mac te ontwikkelen. Die overstap zou zo’n twee jaar in beslag moeten nemen.

De stap opent de deur voor nieuwe functionaliteiten. Mac-computers gebruiken straks dezelfde processor als de iPhone en iPad – en dus moeten ze ook iOS-apps kunnen draaien.

LEES MEER: Apple kan de MacBook eindelijk weer iets unieks geven – eigen chips zijn essentieel, net als bij de iPhone