Apple onthulde maandag iOS 14, de nieuwste update van het besturingssysteem voor de iPhone.

Belangrijke vernieuwing is het toevoegen van widgets aan het beginscherm. Ook kun je straks je iPhone gebruiken om een auto te openen.

Verder krijgt Apple Maps fietsroutes, kun je met de nieuwe app Translate gesprekken vertalen en ondersteunt iOS voortaan App Clips, een soort mini-apps die snel gestart kunnen worden.

iOS 14 is naar verwachting in september of oktober beschikbaar voor het grote publiek.

Apple onthulde maandag de nieuwste versie van iOS, het besturingssysteem voor de iPhone.

De update, die in de herfst verschijnt, werd gepresenteerd op Apples jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus vond dit evenement voor het eerst geheel virtueel plaats.

iOS 14 bevat een aantal vernieuwingen waarmee je de iPhone meer aan kunt passen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 14 die Apple heeft aangekondigd.


Het beginscherm ondersteunt widgets met extra informatie.

Bron: Apple

Apple komt met significante veranderingen aan het beginscherm van de iPhone. 

Voor het eerst is het mogelijk om widgets met extra informatie toe te voegen aan het beginscherm. Zo zie je in een oogopslag wat voor weer het wordt, welke afspraken je hebt en hoeveel stappen je hebt gezet. 

De nieuwe functie App Library is een lijst met alle apps op je telefoon, automatisch geordend op type. Zo krijg je meer overzicht. Bovenaan staan suggesties en recent gebruikte apps. 


Siri krijgt een compactere interface.

Bron: Apple

De interface van Siri gaat op de schop. Voorheen nam de virtuele assistent het hele scherm in beslag als je een vraag stelde, in iOS 14 verschijnt alleen een geanimeerd bolletje onderaan.

Siri wordt volgens Apple ‘slimmer’ en de update maakt het ook mogelijk om audioberichten te versturen.


FaceTime-gesprekken blijven in beeld als je andere apps opent.

Bron: Apple

Ook FaceTime- en telefoongesprekken zijn straks visueel minder opdringerig in iOS 14. Inkomende gesprekken nemen niet langer het hele scherm over, maar verschijnen als kleine rechthoeken bovenaan.

FaceTime krijgt picture-in-picture-ondersteuning, waarmee video’s boven een andere app zweven zodat je twee dingen tegelijk kunt doen.


In de Berichten-app kun je belangrijke gesprekken vastpinnen.

Bron: Apple

De Berichten-app wordt in iOS 14 gebruiksvriendelijker. iPhone-bezitters kunnen belangrijke gesprekken boven aan het scherm vastpinnen.

Ook is het straks mogelijk om een foto of Memoji toe te voegen aan de naam van gesprekken en kun je in een groepsgesprek reageren op specifieke berichten.

Memoji krijgt ook een kleine update: nieuwe haarstijlen, hoofddeksels en gezichtsmaskers.


App Clips zijn een soort mini-apps die snel gestart kunnen worden.

Bron: Apple

App Clips zijn kleinere, lichtere versies van een app voor snel gebruik. Denk aan het afrekenen van een koffie of bijvullen van de parkeermeter. Scan de QR-code of NFC-tag en reken af via Apple Pay zonder de volledige app te installeren. App Clips mogen maximaal 10 MB groot zijn.


Apple Kaarten voegt fietsroutes toe, maar voorlopig alleen in de VS en China.

Bron: Apple

De update van de Kaarten-app moet ervoor zorgen dat het beter concurreert met Google Maps. De app krijgt ingebouwde reisgidsen, gemaakt door mensen, die voortdurend bijgewerkt worden.

Apple voegt daarnaast nieuwe mogelijkheden toe voor milieuvriendelijke manieren van reizen, zoals fietsen. Fietsroutes zijn eerst beschikbaar in de VS en China, andere landen volgen spoedig.

De app vertelt gebruikers verder hoe druk bepaalde straten zijn, waar elektrische oplaadpunten te vinden zijn en waar flitspalen staan.


Translate

Bron: Apple

Translate is een nieuwe Apple-app in iOS 14. De functionaliteit is vergelijkbaar met die van Google Translate en maakt het mogelijk om live gespreken in elf verschillende talen te vertalen.

Apple benadrukt dat alle vertalingen lokaal en offline worden uitgevoerd. De app verstuurt dus geen gegevens naar een server op afstand. Pluspunt voor de privacyfanaten.


Je iPhone kun je straks als autosleutel gebruiken.

Bron: Apple

In iOS 14 krijgen gebruikers de optie op hun auto te openen en starten met de iPhone. Via de CarKey-functie is het ook mogelijk de sleutel tijdelijk te delen met iemand anders, zodat diegene een ritje kan maken. 

Vooralsnog werkt de digitale sleutel alleen met nieuwe BMW’s. Andere automerken kunnen in de toekomst ook gebruikmaken van de CarKey-functie, maar Apple noemde daarbij geen namen.


Je kunt zelf een standaard browser en mailapp kiezen.

Bron: Torsten Dettlaff/Pexels

Eindelijk! In iOS 14 kunnen gebruikers standaardapps wijzigen. Wil je links liever openen in Chrome dan Safari? Dan kun je dat straks instellen. Hetzelfde geldt voor de mailapp. 


Lees meer over technologie: